WATERDICHTE KLEDING

Advies over waterdichte kleding

 

Niets is zo grillig als het weer, en daarom wilt u kunnen vertrouwen op goede waterdichte kleding. Maar wat houdt waterdicht precies in? En waar moet u op letten bij het aanschaffen van een waterdichte buitenlaag? Onderstaande tekst is opgesteld om u bij uw keuze te helpen.

Er is een groot aanbod waterdichte kleding. Er is kleding voor hele actieve bezigheden waarbij het belangrijk is dat de kleding goed ademt en er is kleding voor extreme buitensporten, zoals ijsklimmen of wandelen met zware tas (15+ kilo), waarbij stevigheid juist van groot belang is. Ook is er waterdichte kleding die vooral bedoeld is om het grootste deel van de tijd in uw de tas te zitten. Dat klinkt misschien gek, maar als u eigenlijk nooit op stap gaat als het regent maar u wilt toch voor de zekerheid iets bij u hebben, dan heeft u niet de meest geavanceerde regenjas nodig. 

Ga direct naar onze volledige GORE-TEX® Collectie of kijk het onderstaade filmpje over waarom we bij de Zwerfkei zo'n voorstander zijn van GORE-TEX®.

Wanneer is kleding waterdicht?

Waterdicht en waterafstotend

Bij de aanschaf van waterdichte kleding is het belangrijk om het verschil te weten tussen waterdichte en waterafstotende kleding. Er bestaan namelijk allerlei soorten outdoorkleding die bepaalde hoeveelheden water tegen kunnen houden. Zo is er de bekende softshell, dit kledingstuk is heel goed windwerend of zelfs winddicht, maar niet helemaal waterdicht. In lichte regen zult u in deze jas wel droog blijven, maar met meer of hardere regen wordt u na verloop van tijd wel nat. Daarom noemen we zulke kleding waterafstotend in plaats van waterdicht. In een waterdichte jas mag u verwachten dat u in zware regen droog blijft, in een waterafstotende jas niet.

Over het algemeen heeft u voor de wintersport genoeg aan waterafstotende kleding. Voor de Nederlandse winters, die nat en koud zijn, kan het heel fijn zijn om wel echt een waterdichte outfit te hebben als u bijvoorbeeld elke dag op de fiets moet of graag doorwandelt in de regen. Ook in de bergen is het aan te raden om echt goede waterdichte kleding bij u te hebben omdat u anders veel te snel afkoelt als u nat zou worden.

Waterkolom

Het verschil tussen waterdicht en waterafstotende kleding is vaak ook af te lezen aan de waterkolom. De waterkolom is een belangrijke maatstaf voor het bepalen van de waterdichtheid van textiel: het is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op de stof kan staan voordat het materiaal doorlekt. Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt. Echter komt u al snel aan een hogere druk wanneer u op uw knieën in het gras zit of wanneer u met een rugzak op loopt. In deze gevallen kunt u beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom van minimaal 10.000 mm. Met GORE-TEX® producten zit u sowieso goed, die hebben allemaal een waterkolom van 28.000 mm.

Waterdichte ritsen en naden

Met een waterdichte stof heeft u helaas nog geen waterdicht kledingstuk in handen. Van belang is dat ook de ritsen en naden waterdicht zijn afgewerkt. Een gelamineerde rits of een dubbele flap onder en over de rits houdt de meeste regen goed buiten. Echter blijft een rits een kwetsbaar punt op het gebied van waterdichtheid en zal deze altijd minder waterdicht zijn dan de stof van de kleding zelf.

Als u dus echt een kledingstuk aan wil schaffen wat waterdicht is, en niet alleen waterafstotend, kies dan voor een jas die:

  • waterdicht is in plaats van waterafstotend
  • een waterkolom heeft van minimaal 10.000 mm
  • waterafstotende ritsen of ritsen beschermd door een dubbele flap heeft
  • getapete of gelaste naden heeft
 

Hoe wordt waterdichte kleding gemaakt?

Een goed waterdicht kledingstuk heeft dus een waterkolom van minimaal 10.000 mm en heeft ook afgewerkte ritsen en naden. Tussen verschillende kledingstukken die aan deze eisen voldoen bestaan alleen ook prijsverschillen. Dat komt doordat niet elk kledingstuk op dezelfde manier waterdicht is gemaakt.

De allersimpelste vorm van waterdicht materiaal is vergelijkbaar met een plastic zak: zo’n zak is heel goed in staat om nattigheid buiten te houden. Goedkope regenkleding berust vaak op zo’n principe: ze gebruiken een materiaal wat helemaal geen water doorlaat. In combinatie met getapete naden en afgewerkte ritsen heb je dan een kledingstuk wat echt helemaal waterdicht is (denk aan de bekende oliejas). Het grote nadeel van zo’n aanpak is dat het ook geen enkel water wat van binnen komt doorlaat: wanneer u gaat transpireren zal dit water ook niet door de stof heen kunnen. Het condenseert dan aan de binnenkant van de kleding, u wordt dan dus alsnog nat. Om dat probleem op te lossen verkopen we bij de Zwerfkei kleding die waterdicht is gemaakt met behulp van een coating of een membraan. Door een coating of membraan te gebruiken kan een kledingstuk namelijk ademen. Daardoor blijft u droog, ook wanneer u intensiever gaat bewegen.

Coating

Een coating is een waterdichte laag die aan de binnenzijde van de stof wordt aangebracht. Net als bij een membraan bevatten veel coatings ook microporiën waardoor ze ook waterdamp kunnen doorlaten. Het toepassen van een coating, vaak polyurethaan (PU), is een stuk goedkoper dan het gebruik van een membraan. Het nadeel van een coating is dat deze gevoeliger is voor slijtage. Stoffen die met een waterdichte coating zijn behandeld, kunnen na loop van tijd minder waterdicht worden omdat de coating van de stof afslijt.

Membraan

Een membraan is een dunne vlieslaag met poriën. Iedere porie is vele malen kleiner dan een waterdruppel, maar groot genoeg om waterdamp door te laten. Zo kan water er dus niet doorheen, maar waterdamp (transpiratie) wel. Bij Zwerfkei verkopen wij met name kleding met het GORE-TEX® membraan omdat GORE-TEX® al vele jaren het best ademende en meest waterdichte membraan op de markt is. Naast GORE-TEX® zijn er ook merk-eigen membranen zoal DRYtech™ van Mammut, en Proof™ van Haglöfs. In vergelijking met GORE-TEX® hebben zulke merk-eigen membranen vaak een wat lagere waterkolom en/of zijn minder slijtvast.

2- of 3-laags regenkleding

Wanneer een membraan in kleding wordt gebruikt, wordt het vaak aan de buitenstof vastgelijmd. Zo ontstaat een laminaat. Wordt het membraan alleen aan de buitenstof vastgelijmd en niet aan de voering dan spreekt men van een 2-laags laminaat. De voering zit dan los van de buitenstof. Het voordeel hiervan is dat de jas of broek soepel draagt. Als ook de voering aan het membraan wordt vastgelijmd is er sprake van een 3-laags laminaat. Een 3-laags laminaat is sterker en slijtvaster maar minder soepel dan 2-laags laminaat. Vaak zijn de kosten van 3-laags regenkleding hoger. Voor activiteiten waarbij slijtvastheid van belang is, zoals het wandelen met een zware rugzak of klimmen in de bergen, is een 3-laags kledingstuk aan te raden. Voor een wandel- of fietstocht met een kleine, lichte rugzak is 2-laags voldoende.

De bovenstaande punten nog even op een rijtje:

  • Er zijn verschillende manieren om waterdichte kleding te maken
  • Voor actieve gebruikers is het belangrijk dat regenkleding kan
    ademen
  • Ademende regenkleding bevat een coating of membraan waarbij de regendruppel niet naar binnen kan, maar de waterdamp wel naar buiten.
  • Het GORE-TEX® membraan is het best ademend en het meest waterdicht 
  • Er zijn verschillende manieren om een membraan in de kleding te verwerken, 2- en 3-laags constructies komen het meest voor.
 

Optimaal gebruik

Zoals u hebt kunnen lezen kan regenkleding ademen door een membraan of de coating met poriën. Waterdruppels kunnen niet door die poriën heen en waterdamp wel. De kleding houdt u dus op twee manieren droog: het houdt water dat van buiten komt tegen en het voert water dat van binnen komt af.

Er zijn echter nog drie belangrijke factoren die bepalen of u ook optimaal van deze eigenschappen kan genieten, en dat zijn: (1) uw onderkleding, (2) de buitentemperatuur en (3) correct onderhoud.

Geschikte onderkleding

Een regenjas of -broek kan nog zo’n hoge waterkolom en een perfect ademend vermogen hebben, maar als u daaronder kleding draagt die maar heel langzaam vocht afvoert zult u toch nat worden. Een slechte keus in onderkleding is bijvoorbeeld kleding van katoen omdat katoen maar heel langzaam opdroogt. Draag in plaats daarvan sneldrogend technisch ondergoed onder uw regenkleding gemaakt van materialen die snel vocht afvoeren. Voor meer informatie over technisch ondergoed klik hier en over geschikte outdoorkleding klik hier.
 

Buitentemperatuur

Om een membraan goed zijn werk te laten doen moet er een verschil bestaan in temperatuur tussen de binnen- en buitenzijde van het membraan. Doordat de lichaamstemperatuur over het algemeen hoger is dan de omgevingstemperatuur, ontstaat in de kleding een iets hogere druk dan erbuiten. Hierdoor wordt de waterdamp naar buiten 'geduwd'. Hoe groter het verschil in temperatuur, des te hoger het ademende vermogen.

Raar maar waar:

Stelt u zich voor: u bent lekker aan het buitensporten en het begint te regenen. U hebt het lekker warm gekregen dus vindt het niet erg om een beetje nat te worden. U trekt nog geen waterdichte kleding aan. Dan steekt er alleen opeens een koude wind op en gaat het harder regenen. Gaat u nu waterdichte kleding over uw natte kleding aandoen? Dat voelt gek, toch? Grappig genoeg zult u zien dat wanneer u uw ademende regenkleding over natte kleding aandoet, u na verloop van tijd gewoon droog zal worden! Dat is wat het ademend vermogen van de regenkleding doet.


Gaat u naar de tropen dan kan het zijn dat de temperatuur buiten uw kleding niet voldoende afwijkt van uw lichaamstemperatuur. In deze gevallen zal transpiratievocht dan ook niet goed kunnen worden afgevoerd en zult u toch nat worden onder de kleding. Kies voor waterdichte kleding met een goed ademend vermogen of kies ervoor om in plaats van waterdichte kleding juist sneldrogende kleding mee te nemen. Voor meer informatie over geschikte tropenkleding, klik hier.

Ook moet gezegd worden dat, hoe goed regenkleding ook ademt, tegen de meest intensieve activiteiten het ademend vermogen ook niet is opgewassen. Wanneer u bijvoorbeeld een inspannende beklimming doet of een stuk hard gaat fietsen dan zult u merken dat uw transpiratie niet snel genoeg afgevoerd kan worden. Echter zult u ook zien dat u vervolgens wel weer goed opdroogt als u wat rustiger aan doet.

Onderhoud

Waterdichte kleding met een membraan moet u ook goed onderhouden. Een belangrijk onderdeel daarvan is de wasbeurt: het klinkt misschien gek, maar uw kledingstuk zal langer meegaan wanneer u deze vaak wast. Wassen zorgt ervoor dat de poriën in het membraan goed schoon blijven (en dus kunnen blijven ademen), de lagen waar de kleding uit bestaat goed aan elkaar vast blijven zitten (door een opeenhoping van lichaamsvet en transpiratie kunnen deze loslaten) en dat de impregnatie van de buitenstof opnieuw geactiveerd wordt.

De buitenzijde van de stof is vaak geïmpregneerd met een waterafstotende laag. Deze hydrofobe laag zorgt ervoor dat waterdruppels niet de stof intrekken maar er vanaf rollen. Dit afparelen komt ten goede van het ademend vermogen omdat er zich op deze manier geen dun waterlaagje op de stof vormt dat het ontsnappen van waterdamp verhindert. Een waterafstotende impregnatie slijt uiteindelijk van de kleding af. Het is daarom raadzaam uw waterdichte kledingstuk zo nu en dan opnieuw te impregneren. Dit kunt u zelf doen of door Zwerfkei laten doen.

Voor meer informatie over het onderhoud van waterdichte kleding, klik hier.

Kortom, houdt bij het gebruik van de waterdichte kleding rekening met:

  • de onderkleding, kies voor sneldrogende materialen
  • de buitentemperatuur (vooral van belang als u naar warme landen gaat)
  • het juiste onderhoud van de kleding, voor langduriger plezier

Ga direct naar onze volledige GORE-TEX® Collectie.

Bekijk alle producten in de categorie Outdoorkleding

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Outdoorkleding

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 999 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 18:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
 
spring