CORONA: De winkel is open, veel vertraging bij PostNL. Kijk hier voor meer info.

ZONNEBRILLEN

Advies over Zonnebrillen

Onze ogen zijn erg gevoelig. Het is dan ook van groot belang uw ogen te beschermen tijdens het sporten. Bij Zwerfkei kunt u brillen vinden die uw ogen beschermen in alle omstandigheden, onder andere bij het fietsen, wandelen, klimmen en skiën. We voeren drie verschillende merken in onze collectie: Adidas, Julbo en Cocoon.

Filter op DOELEINDE  

Brillen bij Zwerfkei in Woerden

1. Wat is een goede zonnebril?

Een goede bril beschermt de ogen optimaal tegen ultraviolet licht, infrarood licht en zichtbaar licht. De lens is afgestemd op de omstandigheden waarin u verkeert. Daarnaast heeft hij een goede pasvorm: de bril sluit goed aan op uw hoofd zodat een minimum aan licht langs de randen van de bril komt.
 

2. Waar is licht uit opgebouwd?

Niet al het licht dat door de ozonlaag heen dringt, is zichtbaar voor het menselijk oog. Ongeveer 48% van het licht is zichtbaar. De andere helft bestaat uit infrarood licht (45%) en ultraviolet licht (7%).

 • Ultraviolet licht

  Het onzichtbare ultraviolet licht bestaat uit UV-A, B en C. UV-A is onschadelijk voor het menselijk oog. UV-B kan schadelijk zijn Een teveel hiervan kan een ontsteking aan het hoornvlies veroorzaken (sneeuwblindheid). Hoe hoger in de bergen des te schadelijker de UV-B straling. UV-C is het schadelijkst, maar wordt tegengehouden door de dampkring. De lenzen van al onze brillen beschermen u voor 100% tegen UV licht.
 • Infrarood licht

  Ook dit licht is onzichtbaar voor het menselijk oog. Het infrarood licht wordt door ons waargenomen door warmtestraling.
 • Zichtbaar licht

  Het zichtbare licht verschilt per tijdsmoment in lichtintensiteit. Bij bewolking is deze intensiteit vanzelfsprekend minder dan wanneer u zich in zonnige omstandigheden op een gletsjer bevindt. Om u te beschermen tegen het zichtbare licht zijn er verschillende categorieën lenzen verkrijgbaar, welke ieder een verschillend percentage aan licht absorberen.

3. Welke categorieën lenzen zijn er?

Lenzen zijn worden vaak in categorieën geplaatst. Hieronder een overzicht van de categorieën, de mate van lichtabsorptie en de kleur van de lens.

Categorie | Mate van lichtabsorptie | Kleur lens
0...............| 00-20%......................| transparant
1...............| 20-57%......................| geel / oranje / roze
2...............| 57-82%......................| oranje / blauw
3...............| 82-92%......................| oranje / bruin / grijs
4...............| 92-97%......................| bruin / grijs

4. Welke categorie is geschikt voor welke omstandigheden?

 • Categorie 0

  Deze transparante lens filtert vrijwel geen licht. Ideaal voor bescherming tegen de vrieskou, vliegjes of wind.
 • Categorie 1

  Dit is een contrastverhogende lens. Te gebruiken bij bewolkt weer, schemering of mist.
 • Categorie 2

  Net als de categorie 1 lens is dit een contrastverhogende lens. Het verschil is dat deze lens meer licht filtert en dus wat rustiger voor het oog is.
 • Categorie 3

  Dit is de meest gebruikte categorie omdat deze veel mogelijkheden biedt. Voor automobilisten, skiërs, wandelaars, klimmers en fietsers geschikt door voldoende licht filtering bij felle zon.
 • Categorie 4

  Dit is een echte hooggebergtebril door de hoge mate van lichtabsorptie. Voor het maken van gletsjertoeren is deze lens ideaal, hij is het meest rustige voor het oog. Het nadeel van de hoge mate van lichtabsorptie is dat de diepteweergave in verhouding met een categorie 3 lens een stuk minder is. Daarom zal deze bril niet altijd voor het skiën gebruikt worden. Het dragen van deze zonnebril in sommige landen in auto's verboden.

Filter op CATEGORIEËN 

5. Is het mogelijk om lenzen te verwisselen?

Bij Zwerfkei zijn er verschillende modellen brillen waarbij verwisselbare lenzen geleverd worden. Daarnaast is het bij veel modellen mogelijk extra lenzen te bestellen waardoor de bril in meer weersomstandigheden gebruikt kan worden. Julbo heeft ook een aantal modellen waarbij de lenzen meekleuren van categorie 2 tot 4 bijvoorbeeld.
 

6. Pasvorm

Nadat u weet aan welke eisen uw bril moet voldoen, is het passen van een bril de volgende stap. Een goede pasvorm is essentieel voor een goede bescherming van de ogen. Omdat ieders gezicht een andere vorm heeft met andere verhoudingen is goed passen noodzakelijk. De medewerkers van Zwerfkei willen u hier graag bij van dienst zijn!
 

7. Welke mogelijkheden zijn er als ik zelf een bril of lenzen draag?

Voor mensen die lenzen op sterkte nodig hebben, kan het erg lastig zijn om een goede zonnebril te vinden. Het merk Adidas biedt hier een uitkomst in met de 'clip-in' lenzen die bij een groot deel van hun brillen te gebruiken zijn. Deze zogenaamde 'clip-in' is een aparte kleinere bril, waar de opticien glazen op sterkte in kan zetten. Dit brilletje wordt achter de lenzen van de Adidas-bril gezet. Hierdoor is het ook voor u mogelijk om de lenzen van de bril te verwisselen en zo optimaal gebruik te maken van de opties van de sportbril.

Daarnaast is het mogelijk om bij veel Adidas RX-modellen en sommige Julbo (RXtrem)brillen de lens door uw eigen opticiën op sterkte te laten slijpen.

Zwerfkei heeft ook zogeheten overzetbrillen van het merk Cocoons. Deze zijn extra groot en daardoor over uw eigen bril te plaatsen. Deze zijn in verschillende maten en met verscheidene soorten categorie lenzen verkrijgbaar.
 

8. Zijn er ook goede zonnebrillen voor kinderen?

De ogen van kinderen zijn veel gevoeliger voor licht dan de ogen van een volwassen mens. Het is daarom belangrijk een goede bril voor u kind aan te schaffen. Of u nou een bril zoekt voor een baby of peuter of een wat ouder kind: bij Zwerfkei hebben we kinderbrillen in verschillende maten.

Bekijk alle producten in de categorie Sportbrillen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Sportbrillen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN


Webshop
Vandaag besteld, dinsdag in huis*

Winkel openingstijden en adres

Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648

DAAROM ZWERFKEI

 • Ruim 3500m2 avontuur in Woerden!
 • Meer dan 35 jaar ervaring!
 • Centraal gelegen in Nederland en in het Groene Hart.
 • Gratis verzending (vanaf €50,-) en gratis retour binnen NL.
 • Eenvoudig retourneren in de winkel of per post.
 • Vandaag besteld, dinsdag in huis*
 • Sinds 2008 een officieel:
 • Zwerfkei is aangesloten bij Webshop Keurmerk
0 artikelen in vergelijking
Er zijn nog geen artikelen toegevoegd om te vergelijken. Klik op het icoon bij de artikelen.
0 recent bezochte artikelen
Er zijn nog geen recent bekeken artikelen
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
INSTELLEN OK