SLAAPMATJES

Advies over Slaapmatjes

 

Onderweg is een goede nachtrust net zo essentieel als thuis in uw eigen bed. Bij Zwerfkei verkopen we verschillende slaapmatten en slaapzakken van hoge kwaliteit. Daarnaast hebben wij ook bivakzakken, lakenzakken en kinderslaapzakken. U kunt slaapmatten en slaapmatjes bij ons testen op een echt stenen testbed!.
 

Welke slaapmat is het meest geschikt voor mij?

De keuze voor de juiste mat (en slaapzak) hangt in veel gevallen af van het gewenste gebruik. Zowel voor op de camping als voor lange trektochten hebben wij geschikte modellen in huis. Om u wellicht te helpen met het juiste slaapmateriaal te vinden volgen hieronder een paar richtlijnen.

 

1. Gewicht en pakvolume versus ligcomfort

Een belangrijk onderscheid in slaapmatten kan worden gemaakt op basis van de hoeveelheid comfort versus het pakvolume en gewicht. Als u met de auto op vakantie gaat, dan spelen gewicht en pakvolume niet zo'n belangrijke rol. Voor rugzak-trektochten echter is materiaal met een laag gewicht en een klein pakvolume vaak belangrijker dan het comfort. Omdat er een zeer groot aantal matten op de markt is variërend in comfort en gewicht maken wij op onze website een onderscheid in vier groepen:
 

2. Categorien

Lichtgewicht
Deze groep omvat de lichtste matten in het assortiment. Lichtgewicht matten zijn, met uitzondering van gesloten celschuimmatten, vaak van dun materiaal gemaakt. Hierdoor zijn ze een stuk kwetsbaarder dan andere matten en kunnen ze sneller lek raken.

Trekking
Dit zijn relatief lichte en compacte matten waarbij naast gewicht en pakvolume ook comfort en isolatie belangrijk zijn. Deze matten zijn meestal gemaakt van iets slijtvaster en dikker materiaal en daardoor iets zwaarder dan de echte lichtgewicht matten.

Comfort
Bij deze matten ligt de nadruk naast het gewicht ook op het comfort. De matten hebben vaak een relatief groot pakvolume, maar zijn vergeleken met luchtbedden nog steeds relatief licht in gewicht. Comfort slaapmatten hebben een veel betere isolatie dan traditionele luchtbedden.

Luchtbedden
Luchtbedden bieden veel comfort voor een niet al te hoge prijs. Gewicht en pakvolume spelen hier ook niet echt een rol. Een traditioneel luchtbed biedt nauwelijks isolatie en is daarom minder geschikt voor kamperen bij koude omstandigheden. Luchtbedden zijn wel geschikt voor kamperen in warme landen en binnenshuis.
 

3. Temperatuur en isolatiewaarde

Een belangrijke factor voor het uitzoeken van geschikt slaapmateriaal is de mate van isolatie. Hierbij kunt u overigens het beste uitgaan van wat u gemiddeld aan temperatuur zult tegenkomen.

Een goede slaapmat isoleert doordat deze veel stilstaande lucht kan vasthouden in de veschillende compartimenten. Als lucht namelijk de ruimte heeft om te stromen, zoals in de meeste gewone luchtbedden, dan vormt er zich niet of slecht een stilstaande isolerende laag.
 

4. R-Waarde

De mate van isolatie wordt weergegeven met de zogeheten - R-waarde. Des te hoger de R-waarde, des te warmer de mat. Het is niet noodzakelijk een superisolerende mat aan te schaffen, als u weet dat u sowieso niet gaat kamperen als het (erg) koud is. Bovendien zijn goed isolerende matten in de regel zwaarder vanwege de toename van de hoeveelheid dons- of schuimvulling.
 

Slaapmat-infographic van Therm-a-Rest®

In onderstaande infographic van Therm-a-Rest® vindt u ook een mooi overzicht van de verschillende mogelijkheden die er zijn met betrekking tot het uitkiezen van een slaapmatje.
De beste manier om te bepalen wat voor u de beste mat is, is uzelf in onze winkel te laten adviseren door één van onze medewerkers. U kunt natuurlijk ook de verschillende matten uitproberen in onze winkel.

Tip: Toch koud? Dan kunt u een aluminium reddingsdeken onder de mat leggen. Dit zorgt ervoor dat de mat niet voortdurend af blijft koelen door de koude grond. Bovendien kunt u in uw slaapzak een extra (thermo)lakenzak leggen.
 

Bekijk alle producten in de categorie Slaapmatten

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Slaapmatten

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 47 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
 
spring