CORONA: De winkel is open, veel vertraging bij PostNL. Kijk hier voor meer info.

LAWINEVEILIGHEID

Advies over Lawineveiligheid

Lawines vormen een risico voor iedereen die de pistes verlaat. Door goed voorbereid te zijn, zijn die risico´s echter te beperken. Wat kunt u zelf aan voorbereidingen treffen?

Training en voorbereiding

Behalve het feit dat u met voldoende kennis en goed getraind de bergen in dient te gaan. U kunt ook denken aan het vooraf maken van een goede tochtenplanning, waarbij het altijd belangrijk is lokaal het weerbericht en lawinebericht bestudeerd te hebben.

Het gebruik van de piep, sonde, schep en airbag vragen veel oefening. Bij lawines gaat het om een levensbedreigende noodsituatie. Als u onvoldoende kennis en training heeft in de verschillende systemen, vormen zij op zichzelf geen garantie. Dus nogmaals, veel oefenen!

Uitrusting

Net zo belangrijk is het hebben van een goede uitrusting. Bij Zwerfkei kunnen wij u adviseren over alle vormen van bescherming. Dit begint met de aanschaf van een kwalitatief hoogwaardige set bestaande uit een lawinepieper, sonde, sneeuwschep en lawine-airbag. Deze vergroten samen de kans dat u zelf iemand binnen het kwartier onder de lawine vandaan kunt halen, voordat de hulpdiensten zijn gearriveerd.

Standaard Lawineveiligheidsysteem

 • 1. Lawinepieper

  Lawine Veiligheid Systemen ook wel bekend als de 'lawinepieper', maken het mogelijk om iemand onder de sneeuw te vinden, omdat de kans op overleving na 15 minuten drastisch vermindert. Deze worden in principe door iedereen gebruikt die zich buiten de gebaande paden begeeft, zoals tourskiërs, free-riders en alpinisten. Het is van belang dat iedereen in een groep een Lawine Veiligheids Systeem bij zich heeft. Iedereen heeft namelijk zowel een zender als ontvanger nodig. Erg belangrijk is veelvuldig te oefenen met de pieper.

  Bij Zwerfkei verkopen wij lawinepiepers van BCA, Pieps, Mammut en Ortovox. Bovendien kunnen wij de laatste software voor u op de piep uploaden.
 • 1.a Frequentie lawinepieper

  Voor de lawinepieper is internationaal een unieke frequentie afgesproken, 457 kHz, waarover iedere in Europa verkochte lawinepieper zijn signaal moet uitzenden. Deze frequentie is de internationale standaard, waardoor verschillende merken piepers met elkaar kunnen communiceren.

 • 1.b Recco-reflector

  Recco-reflectors zijn niet hetzelfde als lawinepiepers. De Recco is een klein plaatje dat in veel bergsportkleding is verwerkt; deze weerkaatst slechts signalen van een detector (van bijvoorbeeld een reddingsteam) en zendt zelf geen signalen uit. Het dragen van slechts een Recco-reflector is onvoldoende, aangezien reddingsteams vaak pas na de eerste- kritische- vijftien minuten ter plaatse zijn!

 • 2. Sonde

  Een lawinesonde wordt gebruikt om de exacte plek van een lawineslachtoffer te markeren: men prikt in de sneeuw om het slachtoffer te zoeken en de precieze plaats te bepalen. Hierdoor wordt het zoeken zeer vereenvoudigd en zorgt ervoor dat u niet nodeloos naast het slachtoffer graaft. Een sonde ziet er uit als een soort opklapbare tenststok en zijn daardoor handig mee te nemen tijdens het tourskiën of freeriden.

  Zwerfkei heeft onder andere sondes van Ortovox, BCA, Mammut, Pieps, Black Diamond en K2 in het assortiment.

 • 3. Sneeuwschep

  Als het slachtoffer eenmaal is gelokaliseerd, dan is het van het grootste belang om deze zo snel mogelijk uit te graven. Met een goede sneeuwschep gaat dat veel sneller dan met bijvoorbeeld een ski of snowboard. Een goede sneeuwschep is makkelijk mee te nemen (opklapbaar),is licht, heeft een groot en stevig blad en is van aluminium. Zwerfkei verkoopt alleen aluminium scheppen, omdat deze vele malen minder snel breken dan eentje van carbon.

  Bij ons kunt u sneeuwscheppen vinden van Black Diamond, K2, Mammut en Ortovox.

 • 4. Lawine-airbag

  De laatste jaren zijn lawine-airbags in erg opmars. Hoewel deze relatief prijzig in aanschaf zijn, vergroten zij de kans om een lawine te overleven en letsel te beperken. Let op! Zij vormen dus geen garantie! Ten alle tijden is een goede voorbereiding, kennis en oefening gewenst.

  Werking van een airbag
  De basis van een airbag als redmiddel zit hem in de eigenschap dat deeltjes met een groter volume aan het oppervlak komen wanneer een massa deeltjes door elkaar geschud wordt, zoals bij een lawine het geval is. Hoe groter uw volume, des te grote de kans dat u aan het oppervlak van de lawine blijft.

  De airbag wordt geactiveerd wanneer u zelf aan de trigger trekt. Afhankelijk van het type airbag wordt er een gas-patroon of een soort ventilator gebruikt om de ballon razendsnel op te blazen.

  Airbag + Rugzak
  Er zijn verschillende soorten airbags op de markt. In een aantal gevallen koopt u de airbag samen met een bijbehorende rugzak, maar er bestaan ook modulaire systemen waarbij het systeem in verschillende "airbag-ready" rugzakken kan worden geplaatst. Zwerfkei verkoopt modulaire airbags van Ortovox.

  Opblaasmechanisme
  De meeste airbagsystemen werken met gaspatronen, maar er zijn recent ook systemen op de markt gekomen waarbij een ventilator van stroom wordt voorzien door een accu.

  Op basis van gas
  Een systeem op gas-patronen is in aanschaf voordeliger dan een elektrisch systeem, maar voor elke keer dat de airbag opblaast is een nieuw patroon nodig. Patronen kunnen gevuld zijn met stikstof of perslucht. Naast de standaard aluminium patronen bestaan er ook ultralichte carbon patronen. In de meeste gevallen zal een leeg patroon kunnen worden ingeruild voor een volle. Hiervoor betaalt u een stuk minder dan voor een volledig nieuw patroon.

  Stikstof of perslucht
  Het voordeel van stikstof is dat het minder beïnvloed wordt door temperatuur en daarom werkt het beter bij zeer koude omstandigheden. Een ander voordeel is dat het beter gecomprimeerd kan worden zodat stikstofpatronen doorgaans kleiner zijn dan persluchtpatronen. Het nadeel van stikstofpatronen is dat ze duurder zijn en moeilijk hervulbaar. Ortovox maakt gebruik van stikstofpatronen. Een persluchtpatroon kan in sommige gevallen ook bij een duikcentrum opnieuw gevuld worden.

  Gewicht & volume
  Er bestaan lichtgewicht systemen met lichtgewicht rugzakjes en wat geavanceerdere systemen die meer comfort en bescherming bieden, vaak in combinatie met een grotere rugzak. Voor dagtochten waarbij u niet zelf omhoog hoeft te lopen kan een kleine eenvoudige tas volstaan. Bij meerdaagse tochten waarbij u te voet de berg op gaat zijn een groter volume alsmede goede bevestiginsmogelijkheden voor ski/snowboard van belang.

  Wij raden u aan om eerst een keuze voor het type airbagsysteem te maken alvorens naar de bijbehorende rugzak te kijken.
   

Filter op CATEGORIEËN 

Filter op MERK 

Bekijk alle producten in de categorie Lawineveiligheid

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Lawineveiligheid

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN


Webshop
Vandaag besteld, dinsdag in huis*

Winkel openingstijden en adres

Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648

DAAROM ZWERFKEI

 • Ruim 3500m2 avontuur in Woerden!
 • Meer dan 35 jaar ervaring!
 • Centraal gelegen in Nederland en in het Groene Hart.
 • Gratis verzending (vanaf €50,-) en gratis retour binnen NL.
 • Eenvoudig retourneren in de winkel of per post.
 • Vandaag besteld, dinsdag in huis*
 • Sinds 2008 een officieel:
 • Zwerfkei is aangesloten bij Webshop Keurmerk
0 artikelen in vergelijking
Er zijn nog geen artikelen toegevoegd om te vergelijken. Klik op het icoon bij de artikelen.
0 recent bezochte artikelen
Er zijn nog geen recent bekeken artikelen
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
INSTELLEN OK