BACKPACKS & REISTASSEN

Advies over Backpacks & Reistassen

 

Wanneer u op zoek bent naar een rugzak of reistas is het zaak een duidelijk beeld te hebben wat u ermee wilt doen. Gaat u er daadwerkelijk lange afstanden mee lopen of moet het een praktische reistas zijn die u eventueel ook op de rug kunt dragen? Wat neemt u mee en hoeveel liter inhoud heeft uw tas nodig? Waar dient u op te letten qua pasvorm?

Hieronder volgen enkele leidraden, die u wellicht kunnen helpen om de juiste rugzak te kiezen.

1. Rugzak, travelpack, trolley of duffel?

Gaat u lange afstanden lopen met relatief zware bepakking dan kunt u het beste kiezen voor een trekkingrugzak. Dit is het klassieke model rugzak met een klep en een stevige heupband. Zoekt u vooral een praktische reistas waarmee u niet zulke lange afstanden gaat lopen dan is een travelpack of trolley misschien iets voor u. Travelpacks zijn rugzakken die middels een grote rits volledig te openen zijn en waarvan het draagstel weg te ritsen is, zodat er een kofferachtige tas ontstaat. Trolleys zijn kofferachtige tassen met wieltjes en zijn in de meeste gevallen niet op de rug te dragen. Er zijn echter ook travelpacks met een trolleysysteem. Zoekt u een tas waarin u gemakkelijk veel spullen kwijt kunt en die u niet per se op de rug of met wieltjes wilt vervoeren dan kunt u ook kiezen voor een duffel. Duffels zijn eenvoudige en vaak sterke tassen voorzien van een schouderband en/of draagbanden voor op de rug en zijn vooral praktisch voor vervoer per auto, kano of motor.

2. Hoeveel liter inhoud heeft mijn tas nodig?

Hoe groot uw tas moet zijn hangt af van wat u gaat doen en wat u daarvoor moet meenemen. Gaat u een lange trektocht maken waarbij u een tent, matje, slaapzak, eten en kookgerei meeneemt, dan komt u al snel uit bij een tas met een inhoud van 70-110 liter. Voor een huttentocht heeft u geen tent en geen slaapzak nodig, dus kunt u met een kleinere rugzak van 40-50 liter uit de voeten. Gaat u een lange reis maken? Bedenk dat het vaak prettig is om compact en licht te reizen en dat het vaak niet nodig is om meerdere paren schoenen en uw halve garderobekast mee te nemen. Een tas van 50-70 liter is doorgaans zeer geschikt om langere tijd mee op pad te zijn.

Een andere factor die van belang is voor het bepalen van de grootte van de tas is het klimaat waarin u reist. Kleding voor de tropen neemt minder ruimte in dan een stapel warme kleren.

3. Wat is de juiste pasvorm voor mij?

De pasvorm van een rugzak is met name bij trekkingrugzakken van groot belang. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat het gewicht voornamelijk op uw heupen rust en u geen last krijgt van uw rug of schouders.

Er bestaan verschillende modellen rugzakken in verschillende ruglengtematen. Voor optimaal draagcomfort is het dragen van de juiste maat tas een vereiste. De ruglengtemaat van een rugzak hangt samen met de lengte van het frame. De framelengte staat vast en kan niet versteld worden. Wat soms wel verstelbaar is, is de afstand van de schouderbanden tot de heupband. Hiermee kunt u de pasvorm aanpassen, maar niet de maat. Bij sommige tassen wordt er onderscheid gemaakt tussen dames- en herenmodellen, waarbij damesrugzakken vaak een korter rugpand hebben en meer zijn aangepast op de vrouwelijke anatomie.

Om te bepalen welke rugzak goed op uw rug past is het zaak om een aantal modellen te passen, het liefst met gewicht erin. In onze winkel kunnen wij u helpen met het bepalen van de juiste maat en kunt u verschillende modellen en merken uit onze enorme collectie op uw rug uitproberen. Wij hebben ook verschillende gewichten in onze winkel, zodat u ook kunt passen met gewicht in de rugzak.

4. Pas instructies

Zorg ervoor dat de heupband, schouderband en load-lifters los zijn en niet strak aangetrokken.

Heupband

Allereerst is het van belang dat de heupband op de juiste positie wordt vastgezet. Een richtlijn hierbij is dat de bovenkant van de heupband ter hoogte van de bovenkant van het bekkenbot valt (zie afbeelding). Om de heupband in de juiste positie te krijgen kunt u eventueel de schouderbanden iets strakker trekken of laten vieren. Trek de heupband goed aan en controlleer of er aan beide kanten van de gesp nog zeker 5 cm over is.

Schouderbanden

Trek nu de schouderbanden aan zodat de tas tegen de rug aan komt te liggen. Controleer of de schouderbanden mooi rond over de schouders lopen en of het rugpand goed aansluit. Zit er ruimte tussen de schouderbanden en uw rug, controleer dan of de aanhechting van de schouderbanden niet te hoog zit. Is de positie verstelbaar dan kunt u de afstand van de schouderbanden tot de heupband iets korter maken. Is de positie niet verstelbaar dan kunt u beter een kleinere maat tas proberen. Een andere oorzaak van ruimte tussen de schouderbanden en rug kan zijn dat de load-lifters te strak zijn aangespannen. Zorg ervoor dat de load-lifters losjes zitten op het moment dat u de schouderbanden aantrekt.

Load-lifters

Als de heupband en schouderbanden goed zitten kunt u controleren of het frame de juiste lengte heeft. Trek de load-lifters een beetje aan zodat er spanning op komt te staan. De ideale hoek voor deze bandjes is tussen de 30 en 45 graden bij trekkingrugzakken. Bij kleinere rugzakken, waarin minder gewicht wordt meegenomen, is de hoek van de load-lifters minder belangrijk. Voor alpinisten die met een helm op klimmen is een hoek van 10-20 graden vaak prettiger. Lopen de load-lifters horizontaal of schuin naar beneden, dan is het frame te kort voor uw rug. Maken de load-lifters een hoek van meer dan 60 graden dan is het frame wat te lang voor uw rug.

De functie van de load-lifters is om spanning van de schouderbanden te halen zodat het gewicht en de balans van zware bepakking beter over de rug verdeeld wordt.

Borstbandje

Als laatste kunt u, indien gewenst, het borstbandje vastmaken. Het borstbandje zorgt ervoor dat de schouderbanden niet te veel in uw oksels snijden. Borstbandjes zijn vrijwel altijd in hoogte verstelbaar.

5. Waar moet ik verder nog op letten bij het uitzoeken van een rugzak?

De pasvorm is het allerbelangrijkste indien u lang met de tas gaat lopen. Heeft u een comfortabele tas gevonden dan kunt u nog letten op een aantal andere zaken:

Regenhoes

De meeste rugzakken hebben geen waterdichte naden en zijn daarom alleen waterafstotend en dus niet waterdicht. Bij veel modellen wordt standaard een regenhoes geleverd. Anders zijn deze los als accessoire te koop.

Ritsen en vakjes

Een groot aantal trekkingrugzakken heeft tegenwoordig een rits aan de voorzijde zodat het inpakgemak vergroot wordt. Bij de travelpacks en trolleys zit er sowieso een grote rits aan de voorzijde en is het inpakgemak het grootst. Extra veel ritsen geeft meer mogelijkheden voor het organiseren van uw spullen, maar ritsen voegen ook gewicht toe aan de tas en zijn relatief kwetsbaar.

Gewicht

Tegenwoordig wegen rugzakken lang niet meer zo veel als vroeger. Er wordt continu geïnnoveerd om tassen zo licht en comfortabel mogelijk te maken. Toch zijn er tassen die beduidend lichter zijn dan soortgelijke tassen. Een lichte tas heeft vaak een simpeler draagsysteem en weinig ritsen. Deze tassen zijn geschikt voor reizigers met een lichte bepakking. Kiest u een lichte tas terwijl u wel veel moet meedragen, dan zal het draagcomfort een stuk minder zijn. Een iets zwaardere tas biedt vaak net iets meer draagcomfort.


Bekijk alle producten in de categorie Rugzakken & Reistassen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Rugzakken & Reistassen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 561 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer