BERGSCHOENEN & WANDELSCHOENEN

Zwerfkei kan u adviseren over het onderhoud en reparatie van Bergschoenen & Wandelschoenen

 

Een goede wandelschoen heeft regelmatig en goed onderhoud nodig. Dit is nodig om het leer en kunststof waterafstotend te maken en het leer te voeden. Zo zal de schoen minder snel uitdrogen en het leer inscheuren. Het is voor de meeste mensen niet het leukste klusje, maar als u uw schoenen regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, dan wordt de levensduur aanzienlijk verlengd.

Hierbij maakt het dus niet uit of het om leergevoerde schoenen of GORE-TEX® gevoerde schoenen gaat: GORE-TEX® is een goedamende binnenvoering. De buitenkant van GORE-TEX® gevoerde schoenen is van leer en/of kunststof.

Hoe vaak moet ik nu mijn schoenen behandelen?

Dat heeft met veel factoren als de mate van gebruik en omgeving te maken. De makkelijkste methode om te bepalen of de schoen behandeld moet worden is als het water er mooi afparelt. Dan is de schoen nog steeds goed geïïmpregneerd. Wordt de schoen donkerder, dan dient u de schoen te behandelen. In dat geval is de schoen uitgedroogd en dient u de schoenen te impregneren.

Hoe kan ik de schoenen het beste schoonmaken?

Schoonmaken van uw schoenen kan altijd met lauw water en een zachte borstel. Voor een echt goede schoonmaakbeurt kunt een cleaninggel van Nikwax gebruiken. Dit trekt al het vuil uit het leer.

Welk schoonmaakmiddel is het meest geschikt voor mijn schoenen?

Na het schoonborstelen, is het verstandig om leren schoenen te impregneren met een wax op waterbasis. Gebruik liever geen ledervet. Dit in verband met verlies van ademend vermogen van het GORE-TEX® membraan. Bij Zwerfkei adviseren wij de middelen van Nikwax en Grangers. Wanneer u deze middelen gebruikt, kunt u dit direct na het schoonmaken van de schoen doen. Omdat dit middel op waterbasis is, trekt dit ook in het leer wanneer het nat is. Dit is niet het geval bij ledervet. Wanneer u uw schoenen wilt invetten, zullen de schoenen eerst goed droog moeten zijn.

Het is overigens altijd beter voor uw schoenen om deze te laten drogen voordat u er weer mee loopt. Dit geldt voor zowel GORE-TEX® als leer gevoerde schoenen.

Wilt u direct naar de onderhoudsmiddelen voor bergschoenen en wandelschoenen?

Schoenonderhoudsmiddelen

Schoenen drogen

Droog een schoen niet te snel. Het leer kan dan inscheuren. Dus liever niet in de zon, bij de verwarming, haardvuur, etcetera, een schoen laten drogen. Drogen gaat het snelst met keukenrolpapier of wc-papier. Dit neemt veel vocht op en zit geen inkt in. U moet dit letterlijk in de schoen proppen en vervangen wanneer verzadigd is. Een schoen laten drogen kan zo 3 of meer dagen duren. Dit ligt onder andere aan de hoogte van de schacht en de dikte van het leer. Schoenendrogers werken op een laag wattage. Zodoende drogen schoenendrogers het leer niet uit. GORE-TEX® gevoerde schoenen droger aanmerkelijk sneller dan leergevoerde schoenen.

Het uiterlijk van de schoen verandert.

Bij Zwerfkei verkopen wij schoenen die voor gebruik buitenshuis bestemd zijn. De wax die wij aanraden zal nubuck en suede gladder en donkerder maken. Dit doen wij omdat een schoen die gladder is beter water- en vuilafstotend is. Koopt u nubuck of suede schoenen omdat u de schoen zo mooi vindt gebruik dan een speciaal middel voor nubuck of suede. U zal de schoenen wel vaker moeten behandelen.

Uitzonderingen/extra tips.

Sommigen mensen kiezen toch voor het gebruik van een dikke wax, bij winteralpinisme of op hun werkschoenen, ondanks dat het ademend vermogen minder wordt. De dikkere waxlaag beschermt het leer extra goed tegen de scherpe ijskristallen en slijtage. Dan neemt men voor lief dat het ademend vermogen minder wordt.

Gaan uw schoenen stinken? U kunt uw schoenen schoonspoelen aan de binnenkant om transpiratiezouten en vuiligheden uit te spoelen: Haal de binnenzolen eruit, vul de schoenen met lauwwarm water en een theelepel natuurazijn. Laat het water 20 minuten staan. Daarna langzaam (weg van hittebronnen!) laten drogen.

Natte voeten?

Krijgt u natte voeten in uw GORE-TEX® schoenen? Het hoeft niet altijd om lekkage te gaan! Kijk eerst of het leer nog goed waterafstotend is en water mooi laat afparelen. Zodra dit niet het geval is zal het leer water als een spons opzuigen. Het GORE-TEX® membraan kan daardoor zweet en waterdamp van binnenuit niet meer goed afvoeren waardoor het aan de binnenkant van de schoen condenseert.

Om te testen of uw GORE-TEX® schoenen lek zijn kunt u uw schoenen vullen met water. Zet ze in een teiltje en kijk of het water door de schoen heen komt. Zorg er wel voor dat u de schoenen tot net onder de rand van de GORE-TEX® voering vult. Lekkage kan komen doordat teennagels het GORE-TEX® membraan aan de binnenkant beschadigen. Zorg er daarom voor dat uw nagels geknipt zijn en u goede sokken in uw schoenen draagt.

Verzolen

Afhankelijk van hoe intensief u de schoenen gebruikt kan het voorkomen dat de zool harder slijt dan de schoen zelf. In dat geval kunt u de schoen laten verzolen. Zwerfkei werkt samen met een gerenommeerde schoenmaker om berg- en wandelschoenen te laten verzolen. Schoenen dienen schoon en droog ingeleverd te worden, zonder de veters en zonder inlegzolen. Verzolen kan doorgaans binnen twee tot drie weken.

De prijzen voor schoenverzoling zijn afhankelijk van het type schoen. Meer informatie vindt u op de pagina schoenverzoling.


Bekijk alle producten in de categorie Schoenen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer