TENTEN

Zwerfkei kan u adviseren over het onderhoud en reparatie van Tenten

 

1. Opzetten

Een tent op de juiste manier opzetten vergroot de levensduur van uw aanschaf aanzienlijk. Sommige schadegevallen worden veroorzaakt door misverstanden of onwetendheid. Met deze handleiding proberen wij het aantal onnodige schadegevallen te verkleinen en uw vakantieplezier te verhogen.

2. Condensvorming vs. lekkage

Sommige tenten ademen beter dan andere. Dit is afhankelijk van het materiaal van de buitentent en de ventileermogelijkheden. Als een tent na een nacht regen vochtig is aan de binnenkant kunt u vrij makkelijk zien of dit vocht van buiten komt of afkomstig is van uw eigen ademhaling/lichaamswarmte. Een mens raakt gemiddeld ongeveer 0,5 liter vocht kwijt, per nacht! Druppels die verspreid zijn over een groot oppervlak duidt op condensvorming en condens in de tent is één van de ongemakken waar nog geen oplossing voor gevonden is. Bij een lekkage zal de tent aan de binnenkant op één of meerdere, duidelijk aanwijsbare, plaatsen een straaltje vocht vertonen.

3. Lekkage op de naden

Veel tenten hebben een seamseal behandeling nodig alvorens zij bestand zijn tegen regen. Dit betekent dat de naden behandeld zullen moeten worden voordat ze waterdicht zijn. Lees voor gebruik de instructie over al dan niet seamsealen in de gebruiksaanwijzing. Voor het waterdicht maken van de naden kunt u gebruik maken van SeamGrip voor alle materialen behalve die, die behandeld zijn met silicone. Voor siliconen gecoat doek gebruikt u Sil Net. Hier kunt de verschillende reparatiematerialen vinden.

4. De stokken en het doek

Om stokbreuken te voorkomen is het allereerst van belang om de stokdelen goed in elkaar te schuiven alvorens deze in de tent te schuiven. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het doek bij warmere temperaturen zal krimpen. Als de tent bijvoorbeeld %u2019s nachts onder koude omstandigheden wordt opgezet en hij te strak afgespannen wordt, dan kan het gebeuren dat het doek de volgende dag onder warmere omstandigheden onder grote druk komt te staan. Dit kan leiden tot stokbreuken en eventuele scheuren in het doek doordat de scherpe uiteinden van de gebroken stokken door de stof heen schieten.

5. Opbergen

Een schone tent is een blije tent! Berg uw tent altijd schoon en droog op. Soms is het bij het inpakken van de tent niet mogelijk de tent volledig droog in de zak te stoppen. Hang daarom de tent altijd nog even thuis uit om schimmelvorming te voorkomen. Eventuele vuiligheid op de ritsen kunt u met lauw water en een borsteltje wegpoetsen.

6. Onderhoud

Wilt u direct naar de tentaccessoires en onderhoudsmiddelen voor tenten? Klik dan hier.

  • Tentdoek

    Het is aan te raden om regelmatig uw tent schoon te maken met warm water en een zachte borstel. Stof en modder zijn zo eenvoudig te verwijderen. Olievlekken kunnen met een milde zeep en licht borstelen verwijderd worden. Oplosmiddelen, benzines en zout kunnen het beste door spoelen in lauwwarm water aangepakt worden. Het is geen goed idee om vlekken aan te pakken met oplosmiddelen, aangezien deze de stof en coating kunnen aantasten en zo meer schade dan goed doen. Laat een tent altijd goed drogen na schoonmaken voordat u de tent opbergt in afwachting van de volgende tocht. Ook in een kunstvezel tent kan ´weer´ gaan zitten.

  • Stokken

    Aluminium stokken zijn sterk en licht, maar wel enigzins corrosie-gevoelig. Het is dan ook een goed idee om de stokken te behandelen met een dun laagje siliconenspray. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat de stokken heel blijven. Controleer ook of er deuken, krassen of bramen in de stokken zitten, deze kunnen de levensduur behoorlijk verkorten.

  • Ritsen

    Dit is ook een mooi moment om de ritsen schoon te maken, met een borsteltje kunt u stof en vuil verwijderen uit de tanden van de ritsen. Hierdoor lopen ze soepeler en slijten ze minder. Ritsen kunt u smeren met een siliconenspray.

7. Reparaties

Scheuren en andere beschadigingen kunnen met SeamGrip gerepareerd worden en mocht na een aantal jaar blijken dat de naden niet meer zo waterdicht zijn als toen de tent nieuw was zijn deze eenvoudig weer waterdicht te maken met een seamsealer. SeamGrip, Sil Net en middeltjes om oude seal te verwijderen zijn uiteraard bij Zwerfkei verkrijgbaar.


Bekijk alle producten in de categorie Tenten

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer