TOUW, REEPSCHNUR EN BANDMATERIAAL

Zwerfkei kan u adviseren over het onderhoud en reparatie van Touw, reepschnur en bandmateriaal

 

Opslag

Touw, reepschnur en bandmateriaal kan in principe allemaal op dezelfde manier worden behandeld. Bewaar ze op een donkere, koele plaats en laat ze niet in contact komen met chemicaliën. Benzine, oliën, insectenwerende middelen (DEET) en zuur (batterijen, accu's) tasten de materialen aan.

Reinigen

In het gebruik kan touw vuil opnemen. Stof en zand kunnen vezels in de kern van het touw beschadigen. Touw kan worden gespoeld met koud water. Alleen indien de fabrikant dit aangeeft mag een mild wasmiddel worden gebruikt. Hang het touw niet in de felle zon te drogen.

Gebruik

Touw moet worden afgeschreven als er beschadigingen in mantel of kern aanwezig zijn. Sta nooit op het touw om beschadiging te voorkomen. Stijgijzers kunnen moordend zijn voor touw. Toprope klimmen geeft ongeveer 10 keer de normale hoeveelheid slijtage aan het touw. Het laten zakken van een klimmer geeft hetzelfde effect als abseilen aan enkel touw, kijk uit voor smeltplekken. Een ouder touw zonder beschadigingen kan voor topropen nog goed worden gebruikt, aangezien de te verwachten maximum belasting op het touw niet hoog is. Het is onverstandig om een touw zowel voor voorklimmen als topropen te gebruiken. Na een groteval of een korteval met hoge valfactor dient een klimtouw te worden afgeschreven.

Bij gewoon gebruik geldt: hoe hoger het aantal opgegeven normvallen van het touw, hoe langer de levensduur. Een touw wordt ook zwakker als het op perfecte wijze opgeslagen is. De regel is om geen touwen van meer dan 5 jaar oud te gebruiken, ook niet als de slijtage door gebruik nog maar gering is.


Bekijk alle producten in de categorie Bergsport

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer