KLETTERSTEIGSETS

Advies over Klettersteigsets

 

De laatste jaren wordt het klettersteigen steeds populairder. Veel wandelaars kunnen zo op een veilige manier ook plekken bereiken, die voorheen buiten bereik lagen. Voor alpinisten is het vaak een goede manier om hun kinderen kennis te laten maken met de bergsport.

1. Wat is klettersteigen?

Klettersteigen of (in Italiaans: Via Ferrata) is ontstaan in de Italiaanse Dolomieten ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Daar moesten de Italiaanse en Oostenrijkse soldaten met behulp van ijzeren kabels (via ferrata betekent ijzeren weg) routes aanleggen om met hun kanonnen vanuit strategische posities de vijand te kunnen bestoken.
Veel van die routes zijn na de Tweede Wereldoorlog opgeknapt en in zwang gekomen onder bergwandelaars en alpinisten. Klettersteigroutes kunt u meer en meer aantreffen in de andere Alpenlanden.
 

2. Wat is een klettersteigroute?

Een klettersteigroute bestaat uit een mix van staalkabels, ijzeren trappen, beugels en stukken wandelen. Klettersteigen bevindt zich in het buitensportspectrum tussen bergwandelen en alpinisme in: de klim- en zekeringstechniek is eenvoudiger dan bij klassiek alpinisme, maar het vraagt ook meer durf dan bij bergwandelen. Klettersteigroutes zijn er op alle niveau´s: van korte (familie)routes waarbij het accent ligt op wandelen en soms een stukje trap tot extreme klettersteigen waarbij vooral uithoudingsvermogen en alpine klimtechnieken worden aangesproken. In de Dolomieten zijn verschillende routes vaak ook aan elkaar te verbinden via huttentochten.
 

3. Klettersteiguitrusting

Om veilig te kunnen klettersteigen, heeft u een goede kletteruitrusting nodig. Deze bestaat naast goede bergwandelschoenen (zogenaamde BC- of C-categorie schoenen), de juiste kleding en overige basisbuitensportartikelen, ook uit een klimgordel,een klettersteigset, een klimhelm en een set klettersteighandschoenen.
Optioneel kunt u voor de moeilijkere passages extra touw, twee karabiners en een zekerapapraat meenemen.
 

● Klimgordel


U kunt hierbij kiezen voor een heup(sportklim)gordel (met of zonder losse borstgordel) of een integraalgordel. Voordeel van alleen gebruik van een heupgordel, is de gewichtsbesparing. Het voordeel van de integraalgordel is dat u hiermee bij een val (zeker bij het het gebruik van een grote rugzak) u een stuk beter bevestigd zult zijn en niet ondersteboven komt te hangen bij een eventueleval, zoals bij een heupgordel wel mogelijk is.
 

● Klimhelm


Veiligheid gaat voor alles: om uzelf te beschermen tegen vallende stenen is een goede helm met juiste pasvorm essentieel. U kunt hierbij denken aan een helm met een harde schaal, een gegoten helm of een combinatie van een harde schaal en gegoten schuim in de vorm van een hybridehelm. Er zijn ook speciale helmen voor kinderen. Voor zowel volwassenen als kinderen geldt dat de pasvorm erg belangrijk is: als het te los is, kan deze van uw hoofd vallen; als het te strak zit, komt wordt de klap direct doorgegeven aan het hoofd en niet of nauwelijks geabsorbeerd door de helm.
 

● Klettersteighandschoentjes


Via ferrata-routes kunnen een aanslag betekenen op de handen. Om blaren te voorkomen en uw handen te beschermen tegen scherpe metalen uitsteeksels, is het sterk aan te raden om klettersteighandschoenen mee te nemen.
 

● Klettersteigset


Een klettersteigset is onmisbaar in uw klettersteiguitrusting. Een klettersteigset zorgt er namelijk voor dat uw gordel verbonden wordt met de staalkabel van de via ferrata.
Een set bestaat uit een dynamische zekering die verbonden is met een bandsling (waardoor de krachten bij een val deels opgevangen kunnen worden) en twee karabiners waarmee de Y-vormige set dubbel bevestigd wordt aan de kabel. Alle klettersteigsets die Zwerfkei verkoopt, voldoen aan de meest recente norm uit 2017. Dit houdt in dat gebruikers met een gewicht (inclusief rugzak, materiaal enz.) tussen de 40 kilo en de 120 kilo er zonder problemen gebruik van kunnen maken. Bij een gewicht onder de 40 kilo zal de klettersteigset bij een val niet (voldoende) uitbreken. Bij een gewicht boven de 120 kilo moet rekening gehouden worden met een grote valbelasting op het lichaam. Kinderen onder de 40 kilo kunnen wel een klettersteigset gebruiken maar moeten altijd nagezekerd worden.
 

Overige uitrusting

Extra karabine plus bandslinge


Bij zware klettersteigs kunt u een exta bandslinge en karabine meenemen, om daarmee veilig extra moeilijke passages te overbruggen.
 

Uitrusting bij extreme routes


Indien u een extreem lastige route gaat doen, kunt u de volgende zaken extra meenemen: touw, pickel, stijgijzers, karabiners, zekerapparaat, prusiktouw.

 

Bekijk alle producten in de categorie Klettersteigsets

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Klettersteigsets

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 8 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer