BIJLEN

Advies over Bijlen

 

Zwerfkei heeft bijlen voor gebruik tijdens kamperen, bushcraft, het werken op en om uw land, of om altijd genoeg hout te hebben voor uw sauna. Voor elke persoon die graag veel tijd in de natuur doorbrengt is een goede bijl onmisbaar.

1. Welke bijl is geschikt voor welk doel?

Er zijn vele bijlen op de markt. Zwerfkei heeft in haar assortiment de beste (kloof)bijlen van de topmerken Gransfors en Fiskars. Het doeleinde waarvoor u de bijl wilt gebruiken is leidend bij de keuze van een bijl. Als u een bijl vooral thuis gebruikt om hout te kloven voor de open haard, dan vraagt dat om een andere bijl dan een handzaam bijltje, dat in de rugzak gestopt kan worden.
 
  • ? Bijlen met korte steel

    • Bijlen met een korte steel zijn het meest geschikt voor houtsnijden, klein hout splijten en bushcraft. Deze zijn makkelijk in of aan de rugzak te vervoeren. Bijlen met korte steel zijn bedoeld om met een hand te hanteren.
    • Bijlen met lange steel

      Hoe langer de steel, hoe meer kracht u er mee kunt uitoefenen. Bijlen met een langere steel worden veelal gebruikt in en om het huis, om het land te bewerken en op de boederij. Bijlen met lange steel zijn vooral geschikt voor het vellen van bomen. Bijlen met lange steel zijn bedoeld om met twee handen te gebruiken.
    • Kloofbijlen

      Kloofbijlen hebben een verzwaarde kop om (groot) hout mee te kloven. Door de vorm van de kop en het gewicht kunt u makkelijk veel hout kloven. Als u thuis een houtkachel, open haard of een sauna heeft dan is een kloofbijl onmisbaar in uw collectie. Kloofbijlen zijn niet erg geschikt om te hakken in een boom.
    • Kloofhamer

      Een kloofhamer is een verzwaarde kloofbijl en deze is ook geschikt om een wig in het hout te slaan. Normale bijlen of kloofbijlen zijn dit niet.

2. Waar zijn bijlen van gemaakt?

Bijlen zijn gemaakt van een houten of kunststoffen steel die in de zogenaamde bijlkop steekt. Het scherp van de snede snijdt door het hout, waardoor de spaanders opzij gaan door de welving. Zo kan de wang door het hout snijden en uit elkaar duwen.

3. Het gebruik van een bijl

Het is belangrijk om te weten hoe u een bijl veilig dient te gebruiken.Stel uzelf op de hoogte van veilig werken met bijlen. Inspecteer de bijl ook altijd voor gebruik op roest en scheuren. Bijlen zijn in tegenstelling tot messen veel flexibeler, aangezien ze meer impact moeten verwerken. Om die flexibilteit in het blad te verkrijgen, is er veel meer carbon gebruikt tijdens het smeden. Carbon is echter roestgevoelig.

4. Onderhoud en slijpen van bijlen

Bijlen kunt het beste op een droge plek bewaren. Onderhoudt de bijl regelmatig door deze in te oliën. Als u een bijl heeft met een houten steel, dan kan u het beste deze om de zoveel tijd met lijnzaadolie behandelen. Het slijpen van bijlen kunt u het beste met een draaiende beweging van de slijpsteen doen om de convex geslepen snede in stand te houden.

Het slijpen van bijlen is wat tijdrovender en lastiger dan het slijpen van messen. Daarom heeft de Zwerfkei een slijpservice

 

Bekijk alle producten in de categorie Bijlen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Bijlen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 24 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
winter