TROPENKLEDING

Advies over Tropenkleding

 

Weet u al wat u nodig heeft? Ga dan direct naar onze speciale collectie tropenkleding en reiskleding.

Gaat u op safari naar de Big Five van Afrika of wilt u een jungletocht maken in Zuidoost-Azië? Dan is het prettig om comfortable, ademende en zonnewerende en muggendichte kleding te dragen. Bij Zwerfkei hebben wij specialistische tropenkleding van onder andere Craghoppers®, Fjallräven en Royal Robbins. Maar waarom is er eigenlijk aparte kleding voor de tropen en wat is het verschil met gewone kleding?

Hieronder volgen enkele richtlijnen, die u wellicht kunnen helpen bij het maken van uw keuze.

Kenmerken tropenkleding

Reizen in de tropen is niet geheel zonder risico's, zeker als u naar bijvoorbeeld malariagebieden afreist.
Potentiële gevaren die u tegen zou kunnen komen zijn onder andere: een zonnesteek, verbranding (door kleding heen) door overmatige blootstelling aan de zon, teken, bloedzuigers of muggen die ziektes over kunnen brengen.
 

1. Bekende door muggen overdraagbare tropenziektes

Malaria

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. Malaria wordt overgedragen tijdens een beet door vrouwtjes van de Anopheles mug. Deze mug is actief tussen zonsondergang en –opgang. Preventie van malaria is gericht op reizigers naar/uit een malariarisicogebied in de (sub)tropen. Malaria kan worden voorkomen door malariapillen.

Knokkelkoorts (dengue)

Knokkelkoorts of dengue is een door muggen overgebrachte virusziekte die zich in sommige gevallen tot de levensbedreigende aandoening DHF kan ontwikkelen. Er bestaan geen medicijnen of vaccins tegen knokkelkoorts. De behandeling bestaat uit symptoombestrijding.

Zika

Het zika-virus is een virus dat wordt overgedragen door een steek van de Aedes-mug. Dit is dezelfde mug die ook dengue (knokkelkoorts) en chikungunya kunnen overdragen. De Aedes-muggen steken vooral overdag, in de late namiddag en in het begin van de avond. Er zijn recent aanwijzingen dat een zika-virus infectie, opgelopen tijdens de zwangerschap, mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Dit is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond en wordt momenteel onderzocht.

Naar de Tropenkleding collectie

2. Wat zijn oplossingen om veiliger op reis te gaan naar de tropen?

Hieronder vindt u een aantal zaken die van belang zijn bij het samenstellen van de juiste set tropenkleding.

● Insectwerend materiaal

Naast het feit dat er anti-malaria medicijnen zijn, kunt u zich het best insmeren met een insectwerendmiddel dat DEET bevat. Tropenkleding heeft een weefdichtheid die ervoor zorgt dat het 100% muggendicht is. Een andere oplossing wordt geboden door Craghoppers dat het textiel met een permanent insectwerend middel (Nosilife®) heeft geïmpregneerd.

● UV Protection Factor

Veel mensen zijn zich er niet goed van bewust hoe snel de huid kan verbranden door de hoeveelheid UV-straling in de tropen. Voor de tropen is UV-bescherming uitermate belangrijk. Een spijkerbroek heeft een UPF (UV Protection Factor) van meer dan 1.000, maar is in de tropen of tijdens buitenactiviteiten zeer oncomfortabel en te warm. Een standaard kwaliteit katoenen T-shirt heeft maar een UPF van 10, terwijl een nat T-shirt nog maar een UPF van 5 heeft. Vandaar dat je kunt verbranden met een kledingstuk aan! Hoe dunner de stof, hoe lager de beschermingsfactor tegen de zon. Voor warme reisbestemmingen en buitenactiviteiten is daarom een kledingstuk gewenst dat comfortabel, licht van gewicht, ademend, sterk, duurzaam, vochtregulerend en zonnewerend is. Voor de tropen is een een kledingstuk met een UPF-waarde van 40+ een must.

● Sneldrogend en goed ademend

Heel belangrijk in warme gebieden is natuurlijk dat de kleding luchtig en comfortabel aanvoelt! De kleding heeft meestal een wat ruimere pasvorm dan overige buitensportkleding. Bovendien is het textiel vaak een mix van voornamelijk polyester, polyamide en een beetje katoen. Het natuurproduct katoen voelt erg prettig aan, maar het nadeel van katoen is dat het op een gegeven moment erg nat wordt, nauwelijks droogt en relatief nogal zwaar is. Polyester en polyamide (nylon) daarentegen zijn licht van gewicht, duurzaam en sneldrogend, ook als u 's avonds u vieze kleding wilt wassen en de volgende morgen droog wilt hebben. Fjallräven heeft in een aantal van haar kledingstukken bamboe verwerkt. Bamboe-viscose absorbeert zweet en verdampt dat erg snel. Bovendien is het temperatuurregulerend, hypoallergeen en voelt het heel comfortabel aan.

● Zonnesteek

Een hoofddeksel is onontbeerlijk tijdens tochten naar de sub(tropen). Een goede UV-werende pet met nekflap voorkomt verbranding en zonnesteken.

● Bloedzuigers en teken

Als u een trektocht maakt door de jungle van Borneo of door het hoge olifantengras van de Serengeti struint, is het wel zo prettig om geen bloedzuigers of een - ziekte van Lyme overdragende - teek op uw onderbenen aan te treffen. Hiervoor zijn er speciale, met insectwerende Permethrine geïmpregneerde, Bugsox van Care Plus®.

● Overige kenmerken tropenkleding

Naast bovengenoemde zaken, zijn er in tropenkleding vaak handige functionaliteiten ingebouwd: veel steek- en zijvakken op de broeken, afritsbare pijpen, oprolbare mouwen, flappen in de broek tegen teken en flappen in de kraag, die onder de nekflap van een pet kunnen vallen.

Bekijk alle producten in de categorie Outdoorkleding

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Outdoorkleding

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 999 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer