SLAAPMATJES

Zwerfkei kan u adviseren over het onderhoud en reparatie van Slaapmatjes

 

Opblazen

Therm-a-Rest® self inflating matrassen zuigen zichzelf vol met lucht. De allereerste keer zal dit iets meer tijd kosten omdat de schuimcellen nog moeten oprekken tot maximaal niveau. Afhankelijk van het type mat kan dit tot 24 uur duren. Om het proces te versnellen wordt aangeraden de mat voor eerste gebruik, of wanneer deze langdurig opgerold heeft gezeten, volledig met de mond op te blazen. U kunt uw self inflating mat altijd zo hard opblazen als u zelf prettig vindt.

Therm-a-Rest NeoAir matten zijn niet self inflating en moeten volledig met de mond of met een pompje worden opgeblazen. Het beste is om eerst wat lucht in het eerste gedeelte van de mat te blazen, daarna het ventiel dicht te draaien, en vervolgens de lucht naar de onderste laag van de mat te verplaatsen. Daarna kunt u de mat verder opblazen tot de gewenste stevigheid.

Matten van Exped, zoals de Synmat en de Downmat, kunnen beter niet met met de mond worden opgeblazen omdat de relatief hoge luchtvochtigheid van uw adem schimmelgroei in het dons of de synthetische vulling kan veroorzaken. De niet-Ultra Light uitvoeringen hebben een geïntegreerde pomp in de mat zitten. De Synmat UL en Downmat UL kunnen het best met de Schnozzel Pumpbag of de Mini Pump worden opgeblazen.

Blaast u de mat op terwijl de omgevingstemperatuur nog gaat dalen houdt er dan rekening mee dat uw mat ‘s nachts slapper kan worden. Met name bij Therm-a-Rest NeoAir- en EXPED matrassen wordt bij dit soort situaties vaak gedacht aan lekkage. Ten onrechte, het is puur natuurkundig te verklaren door de krimping van warme lucht.

Meenemen

Het leeg laten lopen van uw matras gaat het snelst als u het ventiel opent en het matras in vieren of vijven vouwt. Ga dan met uw knieën en handen op het matras zitten en druk het leeg. Als er geen lucht meer uitstroomt draait u het ventiel dicht en rolt u de matras in de richting van het ventiel strak op.

Tips om uw slaapmatje op te bergen

  • Bewaar uw self inflating mat uitgerold en met het ventiel open. Hiermee zorgt u ervoor dat de schuimcellen snel terug in vorm zijn als u de mat weer opnieuw gaat gebruiken.
  • Zorg ervoor dat uw mat niet vochtig is en bewaar uw mat in een droge en donkere omgeving.
  • Zorg dat huisdieren niet bij uw matras kunnen komen.

Schoonmaken

Uw mat gaat langer mee als u deze met enige regelmaat schoonmaakt. Het best kunt u uw matje met lauwwarm water en wat milde zeep schoonmaken. Maak gebruik van een bad of spoel uw mat schoon met een douche- of tuinslang. Stop uw mat in geen geval in de wasmachine of droger!

Tips om lekkage te voorkomen

  • Wees voorzichtig met het gebruik van anti-insectenmiddelen met DEET. DEET kan het materiaal van uw mat ernstig aantasten en gaten veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat uw opgeblazen mat niet te heet kan worden. Met name bij matten van EXPED kan bij temperatuurstijging de lucht in de mat zodanig uitzetten dat de tussenschotten en naden door de druk beschadigd kunnen raken.
  • Zorg ervoor dat de mat niet op een ondergrond met scherpe elementen ligt.
  • Houd huisdieren uit de buurt van uw mat.
  • Zorg ervoor dat er geen zand en stof in het ventiel ophoopt om lekkage in het ventiel te voorkomen.

In geval van lekkage

Lekkage is vrijwel altijd te wijten aan een oorzaak die van buitenaf is gekomen. Om het lek op te sporen moet u ervoor zorgen dat de mat vrij hard is opgeblazen, draai het ventiel dicht, vouw de mat in vieren en houdt hem onder water, u ziet dan vanzelf waar het lek zit. Als er niet voldoende water voorhanden is, kunt u de mat opblazen enz. en hem dan insmeren met water waaraan vloeibare zeep is toegevoegd, u krijgt dan een bel te zien op de plek waar het lek zit. Markeer het lek met een pen of stift. Vergeet niet te controleren of er meer dan één lek in de mat zit. Zorg dat u een plaksetje voor uw slaapmat hebt. Plak de mat volgens de instructies die bij het plaksetje zijn gevoegd.

Geen ruimte om thuis het lek op te sporen? U kunt ook met uw mat naar Zwerfkei te komen. Wij hebben permanent een waterbak opgesteld staan om matjes op lekkage te testen.
Let op: Het is niet mogelijk om matjes direct te testen. U kunt de slaapmat bij ons inleveren, en op een later moment weer op komen halen.


Bekijk alle producten in de categorie Slaapzakken & Matjes

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer