REISGIDSEN

Advies over Reisgidsen

 

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre heeft een zeer uitgebreide collectie reisgidsen, vogelgidsen, fietsboekjes, wandelgidsen, natuurgerelateerde boeken, klimboeken, cadeauboeken en nog veel meer in onze outdoorwinkel in Woerden én online op zwerfkei.nl. Van elk land en regio heeft Zwerfkei een uitgebreide collectie reisgidsen en kaartmateriaal. Veel mensen vragen ons wat nu de beste kaart of de beste reisgids is.
 

1. Waarom is een reisgids handig?

Hoewel apps en GPS een hoge vlucht hebben genomen het afgelopen decennium is een goede reisgids eigenlijk nog steeds onmisbaar. Een goede, mooie reisgids heeft niet alleen alle informatie netjes op een rij, zonder een goede reisgids is de kans groot dat je een hoop bezienswaardigheden mist, zeker bij een korte vakantie of stedentrip. Ze bieden meer informatie dan de zoveelste top10 lijst op internet. Daarnaast is een reisgids altijd bij de hand - ook als er geen internet is (of de batterij van de telefoon op is) en last but not least is de aankoop van een reisgids vaak de échte start van een vakantie. De voorpret kan beginnen! Verder heeft het ook zijn charme om later nog eens door een gebruikte reisgids te bladeren en daar de notities, krabbels en adressen in de kantlijn terug te lezen. Niet onbelangrijk: in veel landen is het zeer lastig om ter plekke een reisgids of wegenkaart te kopen.
 

2. Waarop moet ik letten bij het kopen van een reisgids?

Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak wat betreft reisgidsen en elke gids heeft zijn eigen plus- en minpunten. Toch zijn er een aantal criteria waarop men kan letten bij het aanschaffen van een reisgids.
 

● Type vakantie en verblijf

Voordat je op reis gaat is het belangrijk te bedenken om wat voor type reis het gaat. Ga je een paar dagen op stedentrip, een paar weken met het gezin op vakantie op één vaste locatie of fietsen in meedere regio's? Is het hotel van te voren geregeld? Zoek je ter plekke een camping? Of boek je alle berghutten van te voren? Ga je in je eentje backpacken? Wil je zeker alle bekende bezienswaardigheden zien en wil je graag goed uit eten en winkelen? Of ligt de nadruk tijdens het verblijf vooral op de cultuur, architectuur en de regionale natuur?
 

● Informatie in de reisgids

Elke reisgids heeft weer een andere insteek. De informatie in de ene gids is vooral gericht op de praktische zaken voor onderweg - denk aan accommodatie, openingstijden, visuminformatie, bus- en treinvervoer, nuttige adressen etc -, andere juist op een diepgaande beschrijving van de geschiedenia, culturele, architectonisch, sociale en historische achtergronden van maatschappij en natuur. Er zijn ook compacte reisgidsen waarbij de nadruk juist ligt op restaurants, hotels, uitgaangelegenheden, winkelen en de laatste hippe places-to-be. Je ziet de laatste jaren steeds meer bijzondere reisgidsen op de markt. Deze zijn meestal geschreven door locals of richten zich op één specifiek aspect van een stad of regio. Dit zijn bij uitstek ideale gidsen om de leukste pubs, culturele hotspots of wijken te ontdekken.
 

● Uitstraling: geïllustreerd versus sober

Veel gidsen bieden een mix van de bovenstaande types informatie, maar waar het accent op ligt verschilt nogal. Zo zijn sommige reisgidsen visueel erg aantrekkelijk - vooral stedengidsen - en speels vormgegeven: Deze zijn voorzien van veel hapsnap informatie, korte kolommen, veel foto's en kleurrijke illustraties. Voor een lange vakantie is het juist vaak fijn als er veel sobere informatie in staat, zodat je zoveel mogelijk te weten kan komen van een bepaald land of regio. Probeer er trouwens op te letten een zo specifiek mogelijke gids - met relevante informatie - over een regio te kopen, zodat je niet de andere bladzijden over andere regio's voor niets mee hoeft te nemen. Voor sommige mensen kan het formaat en lettertype van een reisgids ook belangrijk zijn. Bij een stedentrip is een compacte gids vaak prettiger omdat je deze vaker tevoorschijn haalt.
 

● Taal van een reisgids

Sommigen maakt het weinig uit, maar veel mensen hebben de voorkeur voor een Nederlandstalige gids. Velen vinden dit meestal toch prettiger lezen. Zwerfkei Outdoor & Travel Centre heeft daarom altijd - mits deze bestaat - een reisgids voor elke vakantiebestemming in het Nederlands in het assortiment. Helaas is ons taalgebied en de bijbehorende markt niet zo groot en daarom zijn er - zeker op het gebied van wandelgidsen en boeken over Afrika, Zuid-Amerika en bepaalde delen van (Centraal-)Azië - niet of nauwelijks boeken in het Nederlands beschikbaar. Wij proberen dan in ieder geval een Engelstalig boek over een bepaald land, regio of stad in ons assortiment te vinden. Als dat niet lukt - bij sommige minder populaire Franse wandelgebieden bijvoorbeeld - zoeken we een alternatief in een andere taal.
 

3. Categoriën Reisgidsen
 

● Reisgidsen Backpackers en individuele reizigers

Informatie over bezienswaardigheden, maar ook veel praktische informatie over accommodatie, visuminformatie, openbaar vervoer, etc. Hieronder staan enkel de grootste uitgevers. We hebben nog veel meer in onze winkel!

Lonely Planet: Richt zich op backpackers, individuele reizigers, veel bestemmingen, uitstekende keuze voor landen, steden en regio's in Europa, Zuid-Oost Azië, Noord-Amerika en Australië en Nieuw-Zeeland.
Rough Guides: Richt zich op backpackers, individuele reizigers, grotendeels overeenkomstig met Lonely Planet, maar betere achtergrondinformatie, uitstekende keuze voor landen, steden en regio's in Europa, Zuid-Oost Azië.
Bradt Travelguides: Richt zich op backpackers, individuele reizigers, richt zich op minder bekende landen, Afrika specialist, inmiddels ook veel gidsen voor Centraal-Azië en de Balkan.
Footprint Handbook: Richt zich op backpackers, individuele reizigers, Zuid-Amerika en Centraal-Amerika specialist.
Moon Books: Amerikaanse uitgever, vaak de enige die aparte reisgidsen heeft voor individuele staten in de Verenigde Staten.
Trotter: Nederlandstalige reisgidsen, richt zich op backpackers, individuele reizigers, gidsen voor veel bestemmingen voor de Nederlandse vakantieganger.

 

● Reisgidsen Gezinnen, cultuur en eigen vervoer

Hieronder staan enkel de grootste uitgevers. We hebben nog veel meer in onze winkel!

Michelin Groene Reisgidsen: Nederlandstalige gidsen, uitstekende achtergrondinformatie, minder praktische informatie ideaal voor regio's in Frankrijk, maar ook regios's / andere landen.
ANWB: Nederlandstalige gidsen, veel en goede achtergrondinformatie, ook prkatische informatie, veel gidsen voor veel bestemmingen voor de Nederlandse vakantieganger.
Dominicus Reisgidsen: Nederlandstalige reisgidsenserie. Goede achtergrondinformatie over geschiedenis, cultuur etc. Wel bezienswaardigheden, minder praktische informatie. Weinig illustraties.
Insight Guides: Nederlandstalige en ook Engelstalige reisgidsen. Mooie combinatie van informatie, illustraties en foto's. Prettig leesbaar.
National Geographic: Nederlandstalige reisgidsen, veel achtergrondinformatie, uiteraard met mooie foto;s. Minder praktisch.
Marco Polo: Nederlandstalig (enkele bestemmingen in het Engels), dunne en compacte reisgids.
Wat en Hoe Reisgidsen: Goede, Nederlandstalige reisgidsen. Behoorlijk compact.
Lannoo: Bijzondere serie reisgidsen, gericht op camperaars en autobezitters. Reisgids aan de hand van meerdere autoroute's in een regio. Mooie foto's.
Merian: Dunne Nederlandstalige reisgidsen, ideaal voor korte vakantie, minder geschikt als je veel wilt weten over een bepaalde regio of land.
Capitool Reisgidsen: Zeer mooi vormgegeven hardcover reisgidsen. Visueel erg aantrekkelijk door mooie foto's en illustraties in vogelvlucht perspectief van een wijk of kathedraal bijvoorbeeld.

 

● Reisgidsen Stedentrips, weekendje weg.

Compacte gidsen, meestal inclusief een plattegrond van het (historische) centrum. De meeste stedengidsen ontlopen elkaar niet veel, het is vaak een kwestie van (visuele) smaak wat betreft uitstraling, foto's, illustraties, layout. Hieronder staan enkel de grootste uitgevers in ons assortiment!

Michelin Weekend: Nederlandstalig, vaak de enige reisgids van minder bekende steden (bijvoorbeeld Lille, Bordeaux).
ANWB Extra: Compacte, goede Nederlandstalige gidsen, zeer veel bestemmingen, inclusief plattegrond.
Time to Momo: Voormalige 100% reeks. Goede gids, mooi vormgegeven.
Trotter City: Nederlandstalig, niet compact, maar wel zeer veel informatie.
Lonely Planet Pocket: Zeer compacte, Engelstalige reisgidsen. Ideaal voor backpackers. Inclusief plattegrond.
Rough Guide Pocket Compacte, Engelstalige reisgidsen. Inclusief plattegrond.
Jonglez Secret: Bijzondere, Engelstalige gids. Richt zich met name op de bijzondere Secret locaties in een stad. Geschreven door locals. 


Bekijk alle producten in de categorie Boeken & Kaarten

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Boeken & Kaarten

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 999 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer