WANDELSOKKEN

Advies over Wandelsokken

 

Bij Zwerfkei krijgen wij regelmatig de vraag wat nu de beste wandelsokken zijn. Daar is helaas geen pasklaar antwoord op te geven, omdat dat dat erg persoonlijk is en van veel factoren afhangt. Uiteindelijk blijkt in de praktijk wat voor u de beste sokken zijn. Toch kunnen we u een aantal richtlijnen meegeven wat betreft materialen en merken.
 

1. Welke materialen worden er in sokken verwerkt?

Elk merk heeft voor elk type sok een aparte samenstelling van materialen.

● Poleyester en polyamide

Veel synthetische en Coolmax sokken bestaan voor een groot gedeelte uit polyester en polyamide (nylon). Het grote voordeel van polyester is dat het snel droogt en van polyester is dat het slijtvast is. Bovendien verbeteren deze materialen de pasvorm. Nadeel is wel dat het wat zweteriger kan aanvoelen.

● Wol

Wol is vochtregulerend en heeft een temperatuurregulerende werking. Dit vermindert de kans op overmatige transpiratie en dus blaarvorming. Merken als Icebreaker en Falke gebruiken in plaats van de standaard wol, Merinowol. Deze wolsoort is veel fijner, zachter en geeft minder irritaties. Als u wol goed verdraagt, dan zijn merinowollen sokken een goed alternatief.

● Katoen

Katoen is een natuurlijk materiaal en dat voelt prettiger aan dan synthetische materialen. Toch wordt dit niet heel veel gebruikt in wandelsokken, omdat katoen de vervelende eigenschap heeft dat het nauwelijks droogt, minder vormvast is en sneller slijt. Bij korte, intensieve, activiteiten als hardlopen wordt het wel gebruikt omdat het veel vocht opneemt en afkoelt. Bij langere, minder intensieve activiteiten blijft katoen nat en worden uw voeten koud.
Katoen kan wel een voordeel zijn als uw voeten geirriteerd raken van materialen als wol en polyester.
 

2. Merken en hun modellen sokken

Zwerfkei heeft wandelsokken van de topmerken Falke, Icebreaker, Bridgedale en Care Plus in het assortiment voor zowel dames, heren als kinderen. Hieronder staan per merk de verschillende modellen op een rij.
 

● Falke

Het bekendste en het meest verkochte sokkenmerk onder wandelaars is Falke. Deze sokken hebben een anatomisch voorgevormde links-rechts opdeling.

 • TK 5: een extra dunne wandelsok voor de zomer. Ook in Short (enkelhoog) verkrijgbaar.
 • TK 2: een medium dikke wandelsok voor dagwandeling en lichte trekkings (zowel in Cool- als Wool- variant verkrijgbaar).
 • TK 2 Sensitive: hetzelfde als de TK 2 Cool, alleen in plaats van elastiek, zijn er siliconen nopjes gebruikt. Dit vermindert de kans op huiduitslag rond de enkel.
 • TK 1: een dikke, warme en dempende wandelsok voor zwarte trekkings en winterse omstandigheden (zowel in Cool- als Wool-variant verkrijgbaar).
 • TK 1 long: een dikke wandelsok, die tot over de kuit komt. Alleen in Cool-variant verkrijgbaar.
 • TK 4 Expedition: extra dike, warm en dempend. Voor winterse omstandigheden, defensiedoeleinden en alpine tochten.
 • Walkie: unisex, voornamelijk uit wol bestaande, wandelsok. Wat lossere pasvorm.
 • RU 4 short: dunne, enkelhoge hardloopsok.
 

● Bridgedale

Het Noord-Ierse Bridgedale is één van de grootste sokkenproducenten ter wereld. Sokken van Bridgedale voelen over het algemeen iets losser aan dan van Falke.

 • Coolmax liner: dunne ondersok, die onder wandelsokken gedragen kan worden, om warmere voeten te krijgen of om transpiratie beter af te voeren en zo blaarvorming te voorkomen.
 • Thermal liner: iets dikkere en warmere variant van de Coolmax liner. Bedoeld voor extra koude omstandigheden.
 • Trail Ultra light: dunne, goed ventilerende sok voor dagwandelingen in warm weer. Zowel wol als syntethische stoffen in verwerkt.
 • Trail:dikkere en wat hogere variant van de Trail Ultra light voor langere wandelingen en trekkings in warm weer. Hoog genoeg voor B-categorie schoenen.
 • Light Hiker: qua dikte hetzelfde als de Trail, alleen wat minder hoog. Hoog genoeg voorA- en AB-categorie schoenen.
 • Trekker: dikke, extra dempende wandelsok voor zware trektochten.
 • Summit: samen met de TK 4 van Falke is dit de dikste trekkingsok in ons assortiment. Voor winterse omstandigheden en alpine tochten.
 • Bamboo Crew: een mix van Viscose (een product van bamboe) en Coolmax. Bamboe heeft een natuurlijke anti-bacteriële werking en een temperatuurregulerende werking. Ideaal voor warme dagen en tropische bestemmingen.
 • Bamboo Lo: enkelhoge variant van de Bamboo Crew.
 

● Care Plus®

Care Plus® is vooral bekend van de verschillende anti-insect producten. Zij maken ook sokken voor tropische bestemmingen. (Malaria)muggen hebben de voorkeur om in voeten, enkels en onderbenen te steken. De met HealthGuardTM geïmpregneerde Care Plus® Bugsox beschermen u tevens tegen teken.

 • Bugsox City: naadloze sok, met HealthGuardTM geïmpregneerd. Geschikt voor een lichte wandeling of stedentrip.
 • Bugsox Adventure: dikkere sok, met HealthGuardTM geïmpregneerd. Geschikt voor zware dagwandeling of trektocht in de tropen.
 

● Icebreaker

Icebreaker staat bekend om het merinowol, dat verkregen is van hun schapen in de Nieuw-Zeelandse Alpen. Deze wolsoort is zacht, temperatuurregulerend, kriebelt niet en gaat niet snel stinken. Het is zoals de meeste natuurproducten wel gevoeliger voor slijtage.

 • Liner: dunne ondersok, die onder wandelsokken gedragen kan worden, om warmere voeten te krijgen of om transpiratie beter af te voeren en zo blaarvorming te voorkomen.
 • City ultralite crew: dunne wandelsok tot halverwege de kuit. Geschikt voor dagwandelingen in de zomer en stedentrips.
 • Hike Lite Mini: medium-dikke, laaggesneden wandelsok, bedoeld voor dagwandelingen met lage A-categorie schoenen.
 • Hike Lite Crew: zelfde als de Hike Lite mini, maar dan hogergesneden, waardoor deze geschikt is voor wandelingen in warm weer met AB-categorie schoenen.
 • Hike Mid Crew: dikkere, warmere en meer dempende variant van de Hike Lite Crew. Geschikt voor stevige dagwandelingen en trektochten met B- en BC-categorie schoenen.
 • Hike Trek Crew: extra dikke en dempende sok voor de winter en zware trektochten.
 

3. Wandelsokken voor kinderen

Voor kinderen heeft Zwerfkei wandelsokken van Falke, Bridgedale en Care Plus®. Voor de tropen zijn de Bugsox met anti-insect en anti-teek impregnatie ideaal.

 

Bekijk alle producten in de categorie Schoenen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Schoenen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 888 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer