DAGRUGZAKKEN

Advies over Dagrugzakken

 

Waar kunt u op letten bij het kopen van een dagrugzak? Allereerst is het van belang te bepalen voor welk doeleinde u de rugzak gaat gebruiken en hoe groot de tas moet zijn. Hieronder volgen enkele leidraden, die u wellicht kunnen helpen om de juiste rugzak te kiezen.

1. Welk soort dagrugzak?

Dagrugzakken zijn er in vele soorten en maten. De meeste dagrugzakken in ons assortiment zijn speciaal ontworpen voor wandel- en fietstochten. Het soort dagrugzak dat het beste bij u past hangt er voornamelijk van af hoeveel u mee wilt nemen en welke activiteit u wilt doen. Met vrijwel alle tassen kunt u wandelen. Wilt u gaan fietsen dan zult u er op moeten letten of de heupband niet te breed is en of de tas niet te veel in uw nek zit als u in een voorovergebogen positie op de fiets zit. Gebruikt u de tas dagelijks en vervoert u er een laptop in, dan kunt u een rugzak met laptopvak overwegen. Meer tassen voor dagelijks gebruik en het meenemen van uw laptop of tablet vindt u bij de categorie commuter bags.
 

2. Hoe groot moet mijn tas zijn?

Een gemiddelde dagrugzak heeft een inhoud van 20-25 liter. Dit is ruim voldoende om een warme trui plus eten en drinken mee te nemen. Neemt u weinig of geen extra kleding mee dan kunt u met een tas tot 15 liter prima uit de voeten. Gaat u een aantal dagen op pad dan is een tas van 35-40 liter meer geschikt.

3. Ventilerend of aansluitend rugpand?

Een belangrijk onderscheid in dagrugzakken kan worden gemaakt op basis van het draagsysteem. Er zijn dagrugzakken die direct op de rug aansluiten en er zijn tassen met een “ventilerend rugpand”, waarbij een frame met gaas ervoor zorgt dat de tas niet strak tegen de rug aan ligt. Tassen met een ventilerend rugpand hebben als voordeel dat ze minder zweterig op de rug aanvoelen, maar als nadeel dat de tas wat meer naar achter trekt zodra u met wat zwaardere bepakking loopt. Ook is het meenemen van een laptop of documentenmap door de bolling van de tas wat minder praktisch. Een tas met aansluitend rugpand geeft meer steun aan de rug en is comfortabeler met zwaardere belasting. Een nadeel is dat de tas warmer aanvoelt op de rug en dat harde voorwerpen in de tas voelbaar kunnen zijn.
 

4. Wel of geen heupband?

Vrijwel alle dagrugzakjes hebben een heupband. Een heupband bij dagrugzakken is vooral bedoeld voor stabilisatie van de tas. De vorm van de heupband kan varieren van een dunne band (vaak is deze verwijderbaar), twee gepolsterde "vleugels" met een bandje, een soepele heupband van gaas, of een wat stevigere heupband die het heupbot goed omsluit. Sommige heupbanden zijn voorzien van vakjes, zodat u onderweg gemakkelijk uw telefoon of wat te eten kan pakken. Als u gaat fietsen is het prettig een dunne heupband te gebruiken, zodat deze niet te veel bij uw buik in de weg zit.
 

5. Ruglengtemaat

Een aantal merken maakt tassen voor verschillende ruglengtes. Ook zijn er speciale uitvoeringen voor dames. Bij de damesmodellen zijn de schouderbanden en heupband vaak iets anders gevormd, en ook is het rugpand wat korter. Bij elk product kunt u, indien van toepassing, in de maattabel informatie over de maatvoering vinden.

6. Klep of rits?

Een ander belangrijk selectiecriterium is de vormgeving van de tas. De meeste kleine tassen zijn door middel van een rits te openen, terwijl de meeste grote tassen een klep hebben met daaronder toegang naar het hoofdvak. Tassen met ritsen hebben vaak meerdere vakjes voor het opbergen van spullen, terwijl tassen met klep (top-loaders) bestaan uit een groot hoofdvak en een topvakje in de klep.
 

7. Ritsen en vakjes

Het aantal vakken en ritsen bij een dagrugzak kan aanzienlijk verschillen tussen verschillende modellen en merken. Over het algemeen beschikt een dagrugzak over een hoofdvak en een klein accessoirevakje. Daarnaast zit er bij veel dagruzakken tegenwoordig een stretch-voorvak, waar u spullen in kunt stoppen die onderweg snel bereikbaar moeten zijn. Aan de zijkant zitten vaak één of twee zijvakken. In de meeste gevallen past in zo'n zijvak een bidon of drinkfles. Een aantal rugzakken heeft vakjes op de heupband of schouderband, voor kleine accessoires zoals sleutels of een mueslireep.
 

8. Regenhoes

De meeste rugzakken hebben geen waterdichte naden en zijn daarom alleen waterafstotend en dus niet waterdicht. Bij veel modellen wordt standaard een regenhoes geleverd. Anders zijn deze los als accessoire te koop.
 

9. Drinksysteem

Tegenwoordig zijn vrijwel alle rugzakken voorbereid op een drinksysteem. Dit houdt in dat er aan de binnenzijde van het hoofdvak, of in sommige gevallen tussen het hoofdvak en het rugpand, een steekvak zit waarin een waterzak past. Ook is er een ophangpunt en een opening voor de drinkslang naar één of beide schouderbanden. Een aantal dagrugzakken in ons assortiment wordt standaard met een drinksysteem geleverd. Deze tassen zijn geschikt om dagtochten mee te fietsen, maar kunnen ook voor korte wandeltochten worden gebruikt. Tijdens het hardlopen schudt uw tas meer dan bij het fietsen en hiervoor zijn dan ook speciale tassen ontwikkelt die beweging van bagage tot een minimum beperken.
 

10. Gewicht

Tegenwoordig wegen rugzakken lang niet meer zo veel als vroeger. Er wordt continu geïnnoveerd om tassen zo licht en comfortabel mogelijk te maken. Toch zijn er tassen die beduidend lichter zijn dan soortgelijke tassen. Een lichte dagrugzak is gemaakt van een lichte, maar sterke stof en heeft weinig ritsen en vakjes en vaak geen bijgeleverde regenhoes. De schouderbanden hebben weinig tot geen polstering en alle bandjes zijn relatief dun. Lichte tassen zijn geschikt voor reizigers met een lichte bepakking. Kiest u een lichte tas terwijl u wel veel moet meedragen, dan zal het draagcomfort wat minder zijn. Een iets zwaardere tas biedt vaak net iets meer draagcomfort en mogelijkheden.


Bekijk alle producten in de categorie Dagrugzakken

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Dagrugzakken

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 258 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer