MESSEN

Advies over Messen

 

Bij Zwerfkei kunt u veel verschillende soorten messen van de beste merken zoals Buck, Benchmade, Fox, Mora, Victorinox, Opinel en nog veel meer. Er zijn zoveel soorten messen omdat er veel verschillende wensen zijn.

Hieronder staat een beschrijving van de verschillende soorten messen die u online en in onze winkel kunt aantreffen.

1. Soorten messen

● Klapmes

Een klapmes (ook wel knipmes of vouwmes) is -de naam zegt het al - een mes met een klapmechanisme. Dit soort messen zijn erg geschikt voor zowel buitensportactiviteiten, politie en defensie als voor dagelijks gebruik. Dit soort lichtgewicht messen is vaak kleiner dan een zogenaamd vastmes. Bovendien past een klapmes, afhankelijk van de grootte, in een broek- , jas- of rugzak of aan uw (klim)gordel.

Enkele klapmessen kunnen geopend en/of gesloten worden met één hand. Vaak is dit wel de rechterhand. Zwerfkei heeft ook een aantal messen, die met de linkerhand te openen zijn, in haar collectie.

● Vastmes

Een vastmes of vaststaand mes, is een mes met een lemmet dat vast zit aan het heft. Dit mes kan niet worden ingeklapt en wordt gedragen in een foudraal van leer of kunststof. Een vastmes bestaat - zoals de naam al aangeeft - uit één stuk, waardoor op dit mes meer kracht kan worden uitgeoefend. Voor zowel kamperen als bjivoorbeeld defensiedoeleinden zijn vastmessen geschikt.

● Fileermes

Fileermessen zijn langgevormd, flexibel en zijn door de gebruikte staalsoorten minder gevoelig voor roestvorming, Hierdoor zijn deze ideaal om vis te fileren.

● Kindermes

Zwerfkei heeft ook kindermessen in het assortiment, die minder onveilig zijn om door kinderen gebruikt te worden. Een kindermes heeft een afgeronde punt. Het lemmet zelf blijft wel erg scherp.

● Reddingsmes

Deze zijn geschikt om in noodsituaties veilig bij lichamen te kunnen werken. Reddingsmessen hebben afgeronde punten en zijn soms voorzien van glasbrekers of gordelsnijders.

● Zwitsers zakmes

De bekende Zwitserse zakmessen van het merk Victorinox zijn handige kleine mesjes, met een aantal andere stukken gereedschap (pincet, schaartje, kurkentrekker etc.) dat zo klein en veilig kan worden opgevouwen dat het eenvoudig in een broekzak kan worden meegedragen. Deze categorie messen kunt u terugvinden onder zakmessen.

● Overige messen

Zwerfkei heeft in haar assortiment ook kleine mesjes voor aan een keycord en messen geschikt voor houtbewerking.
 

2. Glad of gekarteld lemmet?

Wij hebben de klapmessen onderverdeeld in de categorie glad lemmet en gekarteld lemmet. Messen met een gekarteld lemmet hebben, óf een compleet, óf een voor de helft gekarteld lemmet. Dit staat per model op onze site aangegeven. Het voordeel van een gekarteld lemmet is dat het makkelijker door touw snijdt en het langer zijn scherpte houdt. Het nadeel is dat kartels lastiger zijn te slijpen.  Vrijwel alle messen, tenzij anders staat vermeld bij het mes, zijn van roestvast (RVS) staal.
 

3. Slijpen en onderhoud

U kunt hier meer informatie vinden over het onderhouden van messen. Wilt u weten hoe u messen het best kunt slijpen of wilt u dat via de Zwerfkei laten doen? Dan kunt u meer informatie vinden bij onze slijpservice.
 

Noot:

Zwerfkei heeft in haar collectie uitsluitend messen, die legaal in Nederland verkocht mogen worden. Voor meer informatie over de huidige wapenwet zie Wapenwet  

Bekijk alle producten in de categorie Messen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Messen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 85 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer