KAARTMATERIAAL

Advies over Kaartmateriaal

 

Welke kaart is voor mij?

U kunt bij Zwerfkei Outdoor & Travel Centre een zeer uitgebreide collectie wegenkaarten, fietskaarten, topografische kaarten en wandelkaarten vinden, zowel in de winkel als online. Een goede topografische kaart is een bron van informatie voor wandelaars, fietsers, alpinisten en anderen. Een kaart met goede leert u veel over de wijde omgeving, zelf als u een uitgezette fietsroute of wandeling volgt: de hoogtelijnen en andere geografische kenmerken kunnen u veel vertellen over het landschap, vegetatie, bebouwing etc. Bovendien is een wegenkaart of wandelkaart erg handig als u van de route af wilt wijken op zoek naar accommodatie of een bezienswaardigheid.

Alhoewel de mobiele telefoon en GPS een hoge vlucht hebben genomen, is het altijd zeer aan te raden ook een fysieke kaart mee te nemen, zeker als u gaat wandelen, fietsen of klimmen. Een GPS kan namelijk slecht of geen bereik hebben en soms vallen de batterijen uit. Bovendien geeft een kaart een veel beter beeld van de omgeving dan een klein schermpje met alleen maar waypoints. Een fysieke kaart is vaak een uitstekende aanvulling op een GPS en vice versa.
 

1. Welke kaartschaal heb ik nodig?

Omdat een landkaart - in gebundelde vorm een (wegen)atlas - altijd een gemodelleerde weergave van een bepaald gebied weergeeft, is het handig om bij aankoop te letten op de zogeheten kaartschaal. Bepaalde kaartelementen, zoals bezienswaardigheden, wandelpaden, parkeerplaatsen worden overigens vaak extra duidelijk aangegeven om ze makkelijker vindbaar te maken op de kaart.
 

Kleinschalig

Een kaart heet in het algemeen kleinschalig als de kaart een schaal heeft van 1:100.000 of zelf 1:1.000.000. Hierbij komt één centimeter op de kaart overeen met één kilometer respectievelijk tien kilometer in het echt. Bij kleinschalige kaarten staan er bijna geen details op maar wordt de informatie gegeneraliseerd. Een wandelpad of fietspad staat er bijvoorbeeld niet meer op, maar wel het hoofdwegennet en de belangrijkste plaatsen en natuurparken bijvoorbeeld. Deze wegenkaarten zijn daarmee ideaal voor een autovakantie, als overzicht van een bepaald land of regio - en voor sommige (bv Afrikaanse) landen soms de enige verkrijgbare optie.
 

Grootschalig

Een grootschalige kaart heeft vaak een schaal van bijvoorbeeld 1:50.000 of 1:25.000. Hierbij komt één centimeter op de kaart overeen met 500 meter respectievelijk 250 meter in het echt. Deze kaarten geven veel meer detail dan een wegenkaart en maken deze ideaal voor wandelen of fietsen. Soms zijn er ook kaarten met een schaal van 1:35.000 of 1:60.000. Deze zijn lastiger om te rekenen, maar vaak kiest een uitgever voor zo'n schaal om bijvoorbeeld een bepaalde regio of bergmassief op één kaart te kunnen krijgen. Andersom kan ook: als een kaart een te grote schaal heeft, bijvoorbeeld 1:10.000, geeft dit veel informatie over een klein gebied. Soms kan je beter voor een iets kleinere schaal kiezen, zodat je - als je in een bepaald gebied meerdere wandelingen wilt maken - niet zomaar "van de kaart" wandelt. Kaarten met een grote schaal bevatten veel details en geven veel topografische informatie zoals hoogtelijnen, type vegetatie, stenen muurtjes, windmolens, elke individuele schuur of hoeve.
 

2. Waar moet ik op letten bij het kopen van een wandelkaart?

Een goede wandelkaart heeft meestal een schaal van 1:25.000 of 1:50.000. Daarnaast dient een kaart veel details en relevante wandelinformatie te bevatten. Soms is een kaart namelijk alleen voorzien van puur topografische informatie. Deze geeft wel alle hoogtelijnen maar verder niet veel. Een wandelkaart dient het u namelijk gemakkelijk te maken de juiste weg te vinden. Leesbaarheid is dus een grote pre. Daarom is het fijn als de wandelpaden duidelijk staan aangegeven en ingekleurd. Erg prettig is ook als er bijvoorbeeld de hoogte van bergtoppen, namen van bergen hutten, noodhutten, afstanden, rotsen etc staan aangegeven. Zo kunt u beter inschatten hoe ver, hoe steil, er short cuts zijn, stoeltjesliften, klettersteigs of er slaapmogelijkheden zijn etc.
 

Gps

Steeds meer vakantiegangers nemen een GPS mee op wandelvakantie. Dit maakt het lopen volgens een geplande route een stuk makkelijke. Het is helaas niet mogelijk om coördinaten vanuit een kaart naar de GPS te vertalen als er helemaal geen coördinaten worden weergegeven op de kaart. Gaat u lopen met een GPS, let er dan ook op of de kaart is voorzien van GPS-coordinaten. Daarnaast heeft een goede wandelkaart een goede legenda, waar alle gegevens op de kaart duidelijk staan aangegeven en gerangschikt.
 

Legenda

Daarnaast heeft een goede wandelkaart een goede legenda, waar alle gegevens op de kaart duidelijk staan aangegeven en gerangschikt. Hierin staan ook de hoogtelijnen met bijbehorende interval vermeld. Gaat u wandelen door niet al te bergachtig terrein, dan is een interval van bijvoorbeeld 100 meter of 50 meter voldoende. Als u echt gaat klimmen in de Alpen, een huttentocht lopen of een trektocht door Zweden, dan is een interval van bijvoorbeeld 20 meter bijna een vereiste. Zeker bij het lopen van een uitdagende tocht in de bergen is het van groot belang de hoogtelijnen goed te bestuderen. Deze geven namelijk veel informatie over de steilte van de route, het al dan niet haalbaar zijn van de tocht, etc. De hoogtelijnen kunnen u veel vertellen over het landschap: In een glooiend landschap liggen de lijnen veel verder uit elkaar dan in de bergen. Als er bijvoorbeeld een kloof of uitstekende rots opdoemt, is dat goed af te lezen aan de dichtheid en vorm van de hoogtelijnen.
 

Papierkwaliteit

Voor sommige gebieden en doeleinden is ook de het type en/of kwaliteit van het papier waarop de kaart gedrukt is, van belang. Gaat u bijvoorbeeld op trektocht in Scandinavië of Schotland dan is waterproof en scheurbestendig papier een uitkomst. Het kan namelijk gebeuren dat door het continu vouwen het papier - zeker in een vochtig klimaat - kan inscheuren. Ook kunnen de afmetingen bepalend zijn: Een kleinere, dubbelzijdig bedrukte kaart is een stuk beter handteerbaar in de de wind.


 


Bekijk alle producten in de categorie Boeken & Kaarten

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Boeken & Kaarten

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 999 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer