LANGLAUF & TOURLANGLAUF

Advies over Langlauf & Tourlanglauf

 

Zoekt u ski's voor die loipe in Winterberg? Of zoekt u de juiste bindingen voor uw tourlanglaufski's? Bij Zwerfkei hebben wij langlaufschoenen, bindingen en ski's speciaal geschikt voor deze doeleinden.

1. Wat is het verschil tussen langlaufen en tourlanglaufen?

Met langlaufen beweegt men zich voort over geprepareerde pistes (loipes) in de vorm van twee sporen naast elkaar, waar men, met behulp van skistokken, over heen 'loopt' in de klassieke stijl. Er is ook een 'vrije' stijl, waarin er met een schaatsbeweging, over een breed vlak stuk gegleden wordt. Bij tourlanglaufen gaat men van de loipes en de geprepareerde piste af, om zo off-track dwars door de natuur te gaan.

Dit verschil in terrein uit zich ook in het materiaal.
 

2. Wat heeft u nodig om te (tour)langlaufen?

U heeft in ieder geval de volgende uitrusting nodig: (tour)langlaufski's, bindingen, schoenen en skistokken. Daarnaast kunt u denken aan zaken als goed ademende kleding, een dagrugzak en een EHBO-set. Als u gaat tourlanglaufen, kan de ondergrond verradelijk zijn. Het is daarom verstandig om te denken aan uw veiligheid.
 

● (Tour)langlaufski's

Langlaufski's

Bij Zwerfkei hebben wij langlaufski's voor recreationeel gebruik. Deze ski's zijn voor langlaufen binnen de loipes en lang, recht en smal zodat ze binnen de sporen blijven. Voor de beginnende langlaufer is het aan te raden om ski's met schubben en meer voorspanning te nemen, omdat daarmee makkelijker af te zetten is. Dit zijn zogeheten no-wax ski's. De gevorderde sporter kan ook ski's nemen, die gewaxed dienen te worden. Dan glijden ze makkelijker, terwijl er nog voldoende afzet is.

Tourlanglaufski's

Voor tourlanglaufen heeft u meer drijfvermogen en wendbaarheid nodig. Daarom hebben deze ski's minder voorspanning en zijn ze breder (op een enkele uitzondering na, zijn deze dan te breed voor de loipes). Bovendien zijn ze meestalgetailleerd, waardoor u makkelijker kunt draaien en zijn de bindingen van tourlanglaufski's sterker omdat er meer kracht op komt te staan. Ook deze zijn er in een no-wax en wax-variant. Ze zijn hierdoor echter wel wat zwaarder dan traditionele langlaufski's.

 

● Bindingen

Op de langlaufski wordt een binding gemonteerd, waarop de schoen wordt geplaatst. Elke schoen en ski vraagt een andere binding.Voor de schaatstechniek (skating) is een steviger afzet en meer controle gewenst. Daarom heeft de binding aan de bovenzijde van de schoen meer profiel. Bij langlaufbindingen zijn de schoenen met de voorvoet verbonden aan de ski's.

 

● Langlauf

Voor de loipes hebben wij zogeheten SNS bindingen van Salomon. Deze zijn iets smaller en lichter dan bindingen voor touren.

 

● Tourlanglauf

Voor tourlanglaufen heeft Zwerfkei twee soorten bindingen in huis. 75mm binding van Rottefella en de X-ADV binding van Salomon. 75mm binding hebben wij met en zonder kabel. Met kabel zijn ze stijver, maar wel weer wat zwaarder. De X-ADV binding lijkt meer op een reguliere SNS binding maar is iets breder, stijver en sterker.

 

● Langlaufschoenen

Deze dienen, in tegenstelling tot skischoenen, licht en buigzaam te zijn. De hiel dient ondersteund te worden, maar de voet moet wel makkelijk af te wikkelen zijn. Voor recreanten is een lagere schoen, die soepeler is, aan te raden. Aangezien er bij de schaatstechniek meer krachten op komen te staan, is het raadzaam om daarvoor een extra stevig profiel en een hoger schoen te nemen.

 

● Skistokken

Om in balans te blijven en makkelijk af te zetten, heeft u stokken nodig. Voor de sportieve schaatstechniek heeft u stokken nodig, die ongeveer tot de kin komen. Voor de lopies volstaat een lengte tot de oksel. Langlaufstokken zijn licht en veerkrachtig. Bovendien zijn ze voorzien van een poslriem, een extra scherpe, lichtgebogen metalen punt (voor extra afzet op ijs) en van een teller (voor extra drijfvermogen op sneeuw).

 

● Langlaufkleding

Langlaufen is een intensieve sport, waarbij snel getranspireerd wordt. Belangrijk is daarom ook om goed technisch ondergoed te dragen. Dit voert het vocht snel af en zorgt er tegelijkertijd voor dat u niet afkoelt. Daaroverheen kunt u het beste soepele, sportieve kleding dragen. Een goede set lichte en soepele handschoenen is aan te raden.

 

● Veiligheid

Tijdens het langlaufen bent u in de natuur. Denk dus aan zaken als onderkoeling, omslaande weersomstandigheden en lawinegevaar.

 

3. Bagagesleeën

Gaat u op tourtocht of expeditie en wilt u extra bagage meenemen? Wij hebben daarvoor lichtgewicht, plastic hardschalen bagagesleeën van het merk Snowsled. Deze zijn voort te trekken met touw en/of harnas en hebben een laadvermogen van tot wel 100 kilogram. 


Bekijk alle producten in de categorie Langlauf

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Langlauf

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 4 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma gesloten
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer