Wat trek je aan als het koud wordt?

Auteur: system
Gepubliceerd op: 21 februari 2019

Warme winterjassen van Fjällräven

Koud weer op komst! Hoe zorg je ervoor dat je jezelf lekker warm aankleedt? Wat is “warm genoeg”?

Maak gebruik van laagjes. 

Door gebruik te maken van verschillende lagen kleding is het makkelijker om je temperatuur te reguleren. Bij flinke kou trek je een extra isolatielaag aan en wanneer je onderweg toch begint te zweten kun je ook gemakkelijk weer een laagje uittrekken. Door slim te combineren hoef je niet voor elke weersomstandigheid een compleet nieuwe outfit aan te schaffen.

Het laagjesprincipe: 

Laagjessysteem

De basislaag

Basislaag van sneldrogend materiaal

Op je blote huid draag je het beste technisch ondergoed gemaakt van sneldrogend materiaal. In extreme kou of wanneer je niet heel actief in beweging bent is een extra dikke kwaliteit (extra isolerend) gewenst. Het doel van de basislaag is om lichaamswarmte te reguleren en je huid droog te houden door transpiratie af te voeren. Bekijk hier base-layers voor heren en hier voor dames. 

Vermijd katoen

Aan katoen heb je in de kou niet zo veel. Het isoleert nauwelijks en wanneer het toch klam of nat wordt van het zweet dan droogt het langzaam. Met als gevolg dat het koud gaat aanvoelen. 

De tussenlaag

Midlayer

Als het om bovenkleding gaat komt boven je basislaag een tussenlaag. Hier kies je voor materiaal dat goed isoleert maar ook goed ademend is. Ben je actief bezig in de kou? Dan kan een materiaal met stretch erin, zoals fleeces met Polartec Powerstretch, zorgen voor extra bewegingsvrijheid. Maar ook een wat dikkere variant merinowol kan een goede tussenlaag zijn. Bij broeken kan een normale of gevoerde broek over een basislaag gedragen worden. Om je benen is meer dan twee lagen meestal niet nodig. Het is ook minder prettig om mee te lopen.

Bekijk hier alle truien & vesten voor dames, en hier voor heren. Gevoerde broeken voor dames vind je hier en voor heren hier.

De (EXTRA) isolatielaag

Donsjas

Als het flink koud wordt is een goede isolatielaag belangrijk. Bij isolatie valt te denken aan een donsjack of jack met synthetische vulling. Deze jacks zijn vaak licht van gewicht en gemakkelijk te comprimeren. Ze kunnen prima onder een wind- en waterdichte buitenlaag gedragen worden en je bergt ze zo op in je rugzak wanneer het toch wat te warm begint te worden. Bij droog, koud weer kan je de isolatielaag ook als buitenlaag dragen. Dat geeft je meer bewegingsvrijheid en het ademend vermogen is hoger dan wanneer er een waterdichte buitenlaag overheen komt.

Het is ook mogelijk om de isolatielaag gelijk te combineren met een wind- en waterdichte buitenlaag. Dan heb je gewoon één winterjas die je zowel warm als droog houdt. Bekijk hier waterdichte winterjassen voor heren en hier voor dames.

Wat is warm genoeg?

Isolatiejasjes zijn er in dunne en dikke varianten. Het mag duidelijk zijn dat hoe meer vulmateriaal (per oppervlak) er in een jas zit, hoe warmer de jas is. Daarnaast speelt de kwaliteit van de vulling een rol. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer lucht er tussen de donspluisjes of kunstvezels blijft staan en hoe beter de jas daardoor isoleert. Voor dons wordt die kwaliteit uitgedrukt in FILLPOWER (waarbij 600 goed is en 900 zeer goed). Een jasje met 100 gram 900 fillpower dons is warmer dan een jasje met 100 gram 600 fillpower dons. Voor synthetisch materiaal is er niet echt een maatstaf voor de kwaliteit. Je kan hooguit de prijs als richtlijn nemen. Van twee vergelijkbare jasjes met hetzelfde vulgewicht zal de goedkoopste variant waarschijnlijk de laagste kwaliteit vulling hebben en dus het minst warm zijn. Een hoge kwaliteit synthetische vulling is bijvoorbeeld  PrimaLoft Gold.

Dons of synthetisch?

Waarom kies je voor dons en waarom voor synthetisch? In het kort: dons is lichter en synthetisch materiaal is over het algemeen voordeliger. Dons heeft een hogere isolatiecapaciteit dan de meeste synthetische vullingen (die uit een structuur van holle vezels bestaat) waardoor je veel minder gram dons nodig hebt om een even warme jas te krijgen als wanneer je een synthetische vulling neemt. Dus een jasje met 200 gram dons is meestal warmer dan een jasje met 200 gram kunstvezel. Maar vergeet niet: de kwaliteit speelt ook een rol. Een jasje met een hoge kwaliteit synthetische vulling kan warmer zijn dan een vergelijkbaar jasje met lage kwaliteit donsvulling. Andere voordelen van dons zijn dat het prettig aanvoelt, beter ademt en het kan goed gecomprimeerd worden. Een voordeel van synthetisch materiaal is dat het blijft isoleren als het nat wordt. Meer over kledingmaterialen lees je in de kledingkeuzehulp.

Bekijk hier donsjacks voor dames en synthetische jasjes voor dames. En hier de donsjacks voor heren en de synthetische jasjes voor heren. 

De buitenlaag / shell

Shell

Je hebt vast wel eens van "softshells" gehoord, en misschien ook wel van "hardshells". Beide termen slaan op de buitenlaag, ofwel “shell” (schil). Een softshell is soepel maar in de meeste gevallen niet 100% waterdicht. De stof is vaak wel windwerend of winddicht en waterafstotend. De ritsen en naden worden meestal niet waterdicht afgewerkt. Het voordeel van deze stof is dat het ademend vermogen wel groter is dan dat van een gemiddelde hardshell. Beweeg je veel en krijg je nauwelijks met regen te maken dan is een softshell een prima buitenlaag. Sneeuwval kan een softshell over het algemeen goed aan.

Zoek je een buitenlaag die wél 100% wind- en waterdicht is, dan kun je beter kijken naar een hardshell. Hardshells worden vaak met GORE-TEX® gemaakt, of met een door de fabrikant zelf ontwikkeld membraan. Het materiaal van een hardshell voelt wat minder soepel aan, en is meestal wat lichter en dunner. Het grote verschil met een traditionele regenjas is dat waterdichte outdoorjassen ook over een goed ademend vermogen beschikken. Daarnaast zijn ze slijtvaster, hebben ze een betere pasvorm en kunnen ze een hogere waterdruk aan. Voor het uitzoeken van waterdichte kleding kan je ook eens de keuzehulp waterdichte kleding lezen.

Voor je benen zal de buitenlaag afhangen van het weer en je mate van inspanning of activiteit. Eigenlijk kan elk type outdoorbroek over een warme basislaag gedragen worden, maar bij extreme kou is een gevoerde variant wel aan te bevelen. Zowel softshell als hardshell broeken zijn geschikt om mee in de sneeuw te gaan. Ook hier zal je liever voor softshell kiezen als je veel bewegingsvrijheid wil en is een hardshell de beste bescherming tegen wind en regen.

Bekijk hier softshell broeken, waterdichte broeken en ski-broeken voor dames. En bekijk hier softshell broeken, waterdichte broeken en ski-broeken voor heren.

laagjessysteem
Met een basislaag, een tussenlaag, een isolatielaag en een buitenlaag zou je de kou moeten kunnen trotseren.  Overdrijf echter niet met het aantal lagen want op gegeven moment kan je niet meer lekker bewegen. Voor je eigen comfort is het beter om één warme donsjas te dragen in plaats van vier truien over elkaar. Verder is het een feit dat de één het sneller koud heeft dan de ander. Kies extra warme varianten als je het snel koud hebt of weinig in beweging bent. 

Aan je handen

Ook voor je handen geldt dat je gebruik kan maken van het laagjesprincipe. Een dun onderhandschoentje kun je in voor- en najaar gebruiken en voegt extra isolatie toe aan een warmere handschoen voor de winter. Veel handschoenenfabrikanten maken zelf al 2-in-1 modellen waarbij een isolerende handschoen los van een waterdichte buitenlaag gebruikt kan worden. Heb je snel last van koude handen? Overweeg dan eens wanten. Door je vingers bij elkaar te houden verlies je minder kou. Nog steeds koud? Een paar handwarmers kan je redding zijn!

Bekijk alle onderhandschoenenhandschoenen en wanten voor dames en alle onderhandschoenen, handschoenen en wanten voor heren.

Op je hoofd

Veel warmte gaat verloren via het hoofd en hals. En koude oren daar zit ook niemand op te wachten. Zorg voor een muts die lekker over je oren valt. Eventueel met windstopper materiaal erin om de snijdende wind buiten te houden. Verder berscherm je je nek en gezicht met een sjaal, buff, of een balaclava (ook bekend als bivakmuts of face mask). Ook deze zijn in windstopper-varianten te koop.

Bekijk alle mutsen, bivakmutsen, sjaals en buffs voor dames en alle mutsenbivakmutsen, sjaals en buffs voor heren.

Aan je voeten

Koude voeten zijn ook al zo’n ramp. Om ze lekker warm te houden is het aan te raden om lekkere warme sokken te dragen. Vooral merinowol zorgt voor een uitstekende isolatie, zelfs als het nat wordt.  Zorg er in elk geval voor dat je tenen genoeg ruimte blijven houden want met drie paar sokken over elkaar knel je de warmtetoevoer alleen maar af. Tijdens superkoude omstandigheden kun je thermo-ondersokken aantrekken of voetenwarmers gebruiken.

 

hou je hoofd, nek en handen warm

Stilstaan of actief bezig zijn

Als je je gaat voorbereiden op de kou is het ook de vraag: sta je veel stil, of ben je actief bezig? Ben je actief bezig dan heb je het snel warm. Voorkom te veel transpiratie, want transpiratie zorgt voor afkoeling. Sta of zit je veel stil, zorg dan voor extra isolatie. Mocht je met kinderen de kou in gaan, denk er dan ook aan hoe zij zich zullen bewegen. Van een kind is het soms moeilijk in te schatten of ze het koud hebben of niet. Blijf in elk geval goed opletten en neem iets extra’s mee om aan te trekken. Een thermosfles gevuld met warme choco is ook een aanrader!

Thermosflessen


Tags

 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...