Hoe groot moet mijn rugzak zijn voor een Huttentocht?

Auteur: Jonas
Gepubliceerd op: 24 juli 2018

De zomer is inmiddels in volle gang, de sneeuw in de Alpen is langzaam teruggedrongen tot grote hoogte en misschien ben jij wel één van die wandelaars die heeft besloten er een huttentocht te gaan lopen. Je hebt een paar goede wandelschoenen, maar nog geen rugzak in de juiste volumemaat. Hoe groot is dan groot genoeg? En wanneer is een rugzak juist weer te groot? Dit zijn misschien wel de meestgestelde vragen bij het kopen van een nieuwe rugzak. Vandaar dat we eens hebben gekeken naar wat je allemaal nodig hebt tijdens een huttentocht en hoeveel liter dit dan allemaal samen is als je het in een rugzak stopt.

De kunst van het thuislaten

Als je bekijkt wat wandelaars zoal meenemen zitten hier enorme verschillen in. De één heeft namelijk een ultralicht packlite regenjasje waar de ander misschien een veel zwaardere en volumineuzere jas heeft. En waar de één absoluut niet zonder spiegelreflexcamera kan, kiest de ander misschien liever voor een leesboek of een zitkussentje voor onderweg. Bovendien laat de één simpelweg veel meer thuis dan de ander: "less is more" zegt de grammenjager en "alles wat je thuis laat is mooi meegenomen" zegt de camino loper. Als je nog nooit een huttentocht hebt gelopen, weet je ook nog niet zo goed wat echt cruciaal is en wat luxe is en zelfs dit is subjectief. Om je een stuk op weg te helpen hebben we daarom een uitrusting samengesteld waarmee je op de meest voorkomende omstandigheden in de bergen bent voorbereid wanneer je van hut naar hut gaat wandelen zonder hierbij technische uitdagingen tegen te komen. Het is niet de meest lichte, maar ook zeker niet de meest zware uitrusting.



We hebben alles ook nog maar eens overzichtelijk in een tabel gezet, waarmee je meteen inzicht krijgt in het gewicht van al die dingen die je in je rugzak stopt. Voor de doorgewinterde grammenjager is dit overigens niets nieuws, die gaat bewapend met een weegschaal boodschappen doen, legt alles nauwgezet vast in een excel bestand en kan je alles vertellen over het feit dat de gewichten van het merk niet altijd kloppen. Daarom hebben wij uiteraard ook de weegschaal erbij gepakt om een zo realistisch mogelijk beeld te scheppen. Hierbij zijn we voor de totale uitrusting overdag ook uitgegaan van 2 liter water en een aardige dosis caloriën in de vorm van hartkeks en mueslirepen. Met het gewicht van de rugzak erbij kom je dan uit op een kleine 8 kilogram.


Vervolgens hebben we al deze spullen zonder enig ruimtelijk inzicht (de één kan nou eenmaal beter inpakken dan de ander) in een Osprey Kestrel 28 M/L rugzak gegooid en dit bleek prima te passen. Dit biedt dan ook meteen houvast voor wanneer je zelf een rugzak zoekt. Als je namelijk nog een camera toe wilt voegen of zelf eten meeneemt voor de hele week, zul je nog wat meer liters nodig hebben en is de Osprey Kestrel 38 bijvoorbeeld een goed alternatief. Naast deze twee voorbeelden zijn er natuurlijk talloze alternatieve rugzakken in dit volume die allemaal weer eigenschappen hebben die al dan niet handig zijn voor jou. Denk aan extra ritsopeningen, regenhoezen of slimme bevestigingen voor je wandelstokken. Het belangrijkste is echter nog altijd dat een rugzak jou specifiek lekker zit en hiervoor moet je er een paar passen met gewicht. Dit gaat je namelijk het meeste plezier beleven tijdens lange dagen lopen in de bergen!

De ene liter is de andere niet...

Als je twee rugzakken van gelijke volumes maar verschillende merken naast elkaar zet, zul je erachter komen dat de één misschien wel groter is dan de ander. Er is namelijk geen gestandaardiseerde methode voor het meten van deze volumes. Merken meten hun rugzakken dus op verschillende manieren waarbij soms alle vakjes ook worden meegerekend en soms het volume wordt geschat op basis van een kleinere variant van de rugzak. Het volume wat je op een rugzak ziet staan is dus altijd een nuttig startpunt, maar geen garantie dat al jouw spullen erin passen. De beste remedie blijkt nog altijd om het er in de winkel gewoon eens in te doen, net als wij zelf hebben gedaan. En houd daarbij in je achterhoofd dat 5-10 liter meer dan je voor ogen had absoluut geen ramp is, als de rugzak maar goed zit.

Tags

 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...